MARMORHALLEN/AKERSGATA (Nettavisen): - Nå er vi endelig der at vi kan åpne opp selv om smitten vokser raskt, innledet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på pressekonferansen tirsdag.
- Vi er over i en ny fase av pandemien. Vi skal leve med mye smitte, og vi kan leve med mye smitte. Vi må tåle at mange, ja, de fleste av oss, blir smittet utover i det nye året, fortsatte statsministeren.
På pressekonferansen listet Støre opp hvilke lettelser vi får i hverdagen de neste ukene og hvilke tiltak som beholdes:
- Beholder 1 meters-rådet med unntak blant annet i skoler
- Beholder påbud om munnbind i butikker og kollektivtrafikk når det ikke er mulig å holde én meters avstand
- Regjeringen opphever alle antallsbegrensninger
- Fjerner kravet om hjemmekontor
- Fjerner kravet om karantene, men de som smittes må fortsatt i isolasjon. Tiden kortes ned til 4 dager
- Ingen publikumsbegrensning på arrangementer med faste tilviste plasser, og voksne og barn og unge kan drive sine fritidsaktiviteter som normalt
- Dagens anbefalinger for organiserte fritidsaktiviteter og arrangementer oppheves
- Skjenkestopp fjernes helt. Utestedene kan dermed servere alkohol like lenge som de gjorde før restriksjonene ble innført. Samtidig fjernes kravet til bordservering
- De aller fleste skoler og barnehager vil kunne drive på grønt nivå
- De nye reglene trer i kraft fra 1. februar, kl. 23.00 og gjelder inntil videre

Raymond Johansen: - Meterkravet må de kvitte seg med så snart det er mulig
FHI: - Ingen annen farbar vei
Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg peker på at smitten øker, men at presset på intensivavdelingene heldigvis avtar. Hun peker på at kunnskapen om omikron-varianten har økt betydelig siden varianten ble oppdaget i Norge.
Fra uke 3 til uke 4 forventer FHI en tydelig økning i antall innleggelser med covid-19 som hovedårsak etter nær 30 prosent økning fra uke 2 til uke 3. I forrige uke var det imidlertid ingen tegn til stigning i antall intensivinnleggelser. Det er fortsatt få dødsfall.
Forventer stor bølge
FHI føler seg fortsatt trygge på at vaksinasjon beskytter mot alvorlig sykdom, også når det gjelder omikron-varianten, selv om smittespredningen ikke kan hindres.
- Vi vet at omikron-varianten er mindre alvorlig fordi den trives dårlig lenge ned i lungene. Mange, særlig uvaksinerte, kan bli alvorlig syke når epidemien blir stor nok. Vi står sannsynligvis foran noen uker, kanskje et par måneder, med en stor bølge av pandemi. Likevel anbefaler vi å trappe ned de fleste av smitteverntiltakene. Vi gjør det fordi mulighetene for å bremse epidemien nå er dårligere. Det er lite å vinne på holde den nede, og det hadde knapt vært mulig om vi hadde villet, sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg.
- Ingen annen farbar vei
- Å utsette epidemien videre nå ville krevd fortsatt inngripende tiltak. Vårt råd til regjeringen nå bygger på at det ikke finnes noen egentlig annen farbar vei enn at store deler av befolkningen blir smittet. Da kan det gjerne skje nå når det meste av befolkningen som risikerer alvorlig sykdom har en god grunnbeskyttelse fra vaksinasjon, sa Stoltenberg.
Hun sa dette ikke har vært et lett råd å gi og at det sannsynligvis blir en utfordrende tid framover, men at det nå handler om å mildne virkningene av epidemien.
Les også: Meteren består tross nye lettelser
Les også: Isolasjonstiden for smittede forkortes til fire dager
Disse deltar på pressekonferansen: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap), helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg.
Les også: Regjeringen åpner breddeidretten for alle aldersgrupper
- Skal legge til rette for 1 meters avstand
Ingen publikumsbegrensning på arrangementer med faste tilviste plasser, var en av nyhetene på pressekonferansen. Samtidig skal voksne og barn og unge kunne drive sine fritidsaktiviterer som normalt.
- Et stort skritt i riktig retning, uttaler kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) ifølge en pressemelding.
Både antallsbegrensning og krav om inndeling i kohorter på innendørs og utendørs arrangementer fjernes. På arrangementer med faste tilviste plasser for publikum fjernes avstandskravene når man sitter i setet. Det betyr at alle seter i en sal kan benyttes. Arrangøren skal legge til rette for at det er mulig å holde 1 meter avstand ellers i lokalet eller arrangementsområdet, understreker regjeringen.
Saken oppdateres.
Slik reagerer kulturbransjen på korona-lettelsene
Les også: Dette sier WHO om Norge-gjenåpning
Rådene fra Helsedirektoratet og FHI
Rådet fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) er at det er for tidlig å slippe opp alt, men at Norge kan gå over til et lavt tiltaksnivå. Anbefalingen om å holde 1 meters avstand er noe Helsedirektoratet og FHI ikke vil legge vekk ennå.
Helsedirektoratet og FHI er enige om at det er mulig å gjøre lettelser i tiltaksnivå, men Helsedirektoratet understreker at det fortsatt er mye som er ukjent ved den videre utviklingen av pandemien.
Les også: Rådene til regjeringen: Hold på meteren, gi flere lettelser

Dansk farvel til alle koronarestriksjoner: - Jeg har kastet munnbindet
I vårt naboland Danmark er det full gjenåpning fra i dag, 1. februar. Det har regjeringen der besluttet.
Les også: VG: Helsemyndighetene anbefaler å kutte isolasjonstiden
VIDEO: Helsedirektøren utdyper hvorfor vi må vente litt til før vi kan senke skuldrene og glede oss over en normal hverdag:
Les også: Ordfører: Signalene er at det kommer betydelige lettelser