(BA.no): Torsdag tok terrorister fra gruppen «Den maskerte brigade» gisler ved gassanlegget i In Amenas, øst i Algerie.

Fortsatt mangler det informasjon om åtte nordmenn ansatt i Statoil. De åtte personene er savnet.

Klokken 1340 kom helseminister Jonas Gahr Støre til pårørendesenteret på Kokstad. Et ukjent antall pårørende er nå samlet på Scandig Airport hotell.

– Viktig å være medmenneske
Helseministeren har møtt de pårørende, og holdt klokken 16 en pressekonferanse. Han hadde ingen ny informasjon om hva som skjer i Algerie, men ønsket å snakke om de pårørendes situasjon.

– Jeg har lyttet til alle som har vært her. Jeg tror å være medmennesker er det viktigste vi kan gjøre nå. Det ligger i den rammen som er etablert her av Statoil at det er mulig for de pårørende å si hva de vil i trygghet om at det blir der, derfor har ikke jeg noe budskap å gi fra dem annet enn at jeg har møtt en gruppe mennesker som håndterer dette på en imponerende måte, som står hos hverandre, som har nettverk og som er åpne og ærlige med hverandre i den vanskelige situasjonen dette er, sa helseministeren.

Lang tid ikke nødvendigvis negativt
– Vi venter på en avklaring som kan bli tøff, sa Støre.

– Jeg tror ingen av de pårørende er i tvil om at dette er veldig alvorlig, men jeg oppfordrer alle til å tenke at dette er en situasjon der vi ikke har avklart informasjon. Vi må feste håp til det.

Han la til at alle pårørende forstår alvoret i situasjonen, og at ingen av dem går rundt med falske forhåpninger om utfallet.

Støre understreket samtidig at selv om tiden går, trenger ikke det bety at håpet blir mindre.

– Det behøver ikke være negativt. Dette er langt unna, kommunikasjonen er minimal, det er et stort område og situasjonen er uoversiktlig. Når vi ikke har en avklart situasjon, så må vi håpe. Situasjonen er uoversiktelig, da skal ikke vi trekke konklusjoner av det.

– De er modige mennesker
De er både voksne og barn som venter på informasjon på pårørendesenteret. Onsdag og torsdag ankom det flere grupper med berørte på Kokstad, og ifølge Statoil holder selskapet også kontakten med pårørende som har valgt å holde seg hjemme med sine nærmeste.

Helseministeren sa at det var sterkt å møte familiene som venter på svar. Torsdag snakket han med alle de pårørende som er samlet på Kokstad, og han sa etterpå at han er imponert over hvordan de håndterer krisen.

– Folk her tar vare på hverandre, særlig de aller yngste, sa Støre.

– De er modige mennesker i en krevende situasjon. At de mangler informasjon om sine kjære når bildet er så dramatisk, er et sterkt inntrykk.

Denne saken er levert av Bergensavisen.

HTML EMBED