*Nettavisen* Nyheter.

Støres Syria-løfte skaper uro i kommunene

HOS SINE EGNE: Partileder Jonas Gahr Støre på talerstolen under åpningen av landsmøtet i Arbeiderpartiet torsdag. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)

Det vil koste rundt 7 milliarder kroner over tre år å bosette 10.000 Syria-flyktninger i Norge. KS mener det blir vanskelig å skaffe alle et sted å bo.

– Det blir en uhyre krevende oppgave. Selv om kommunene har klart å øke antallet bosetninger de siste årene, er vi ikke i nærheten av å dekke dagens behov, sier Helge Eide i kommuneorganisasjonen KS til NTB.

Rundt 6.000 mennesker vil ved utgangen av året vente i mottak på en kommune å bli bosatt i. Skal det komme 10.000 til, er det mer enn penger som skal til ifølge KS.

– Integreringstilskuddet må økes med 50.000 kroner per flyktning for å sikre full kostnadsdekning. Men det vil også bli nødvendig å styrke kompetansen lokalt og sørge for flere boliger, sier han.

Regnestykke

Den store nyheten i Jonas Gahr Støres første åpningstale på et Ap-landsmøte var forslaget om å ta imot 5.000 kvoteflyktninger fra Syria i år og ytterligere 5.000 neste år.

– Gjør vi dette, må vi følge opp på kommunenivå. Jeg utfordrer Aps ordførere til å følge opp og bli med på en slik dugnad, sier Støre.

I talen slo han fast at flyktningkrisen i regionen er den verste verden har sett siden andre verdenskrig.

– De landene som kan gi et ekstra bidrag, må gjøre det, sa Støre til langvarig, stående applaus fra delegatene.

På en pressekonferanse i etterkant anslo Støre at løftet vil koste 800-900 millioner kroner i 2015 og 1 milliard året etter. Men tallene forteller bare halve historien. For Arbeiderpartiets sentralstyre har selv gjort en overslagsberegning som viser at det vil koste om lag 7 milliarder kroner å bosette 10.000 kvoteflyktninger. Summen inkluderer alle integreringsutgifter og strekker seg over en periode på tre år.

– Helhjertet for

AUF og flere store fylkeslag har tatt til orde for en nyorientering i asylpolitikken i forkant av Aps landsmøte. Men Støre avviser at Syria-løftet ble avgitt for å komme et mulig asylopprør i forkjøpet og sier han ikke følte seg presset av landsmøtet.

– Svaret er nei. Jeg er helhjertet for å gjøre dette, sier Støre.

(Saken fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

HYLLET: Jonas Gahr Støre ble møtt med langvarig, stående applaus fra delegatene på Ap-landsmøtet torsdag da han foreslo at Norge skal ta imot kvoteflyktninger fra Syria. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)

SV, Miljøpartiet De Grønne og Venstre har allerede tatt til orde for 10.000 Syria-flyktninger. KrF ventes å gjøre det samme på landsmøtet senere i vår. Senterpartiet går også inn for å øke antallet kvoteflyktninger, men har ikke konkretisert noe tall ennå.

– Rå populisme

Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari erkjenner at det kan bli flertall på Stortinget for å hente flere Syria-flyktninger. Det er i så fall imot Frps vilje.

– Dette er ikke noe annet enn råpopulisme fra Ap, sier Keshvari.

– Dersom det skal komme 10.000 nye kvoteflyktninger, vil det innebære at asylsøkere på mottak blir værende der i flere år fordi kvoteflyktninger blir direkte bosatt, tilføyer han.

Også fra Høyre er tonen avmålt.

– Det er interessant at Arbeiderpartiet og Støre vil gjøre mer nå enn da de selv satt i regjering, sier innvandringspolitisk talskvinne Ingjerd Schou.

10.000 flyktninger fra Syria vil være en kraftig økning av Norges bidrag, men fortsatt er det langt igjen til Sveriges nivå. Nabolandet i øst har i sum tatt imot 56.285 syriske flyktninger per 1. mars i år. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag