Statsviter og politisk analytiker Svein Tore Marthinsen mener Hege Storhaug bruker useriøs meningsmåling som grunnlag i blogginnlegg om IS-sympatisører.

- Hege Storhaug skriver at «Al-Jazeera avdekker at 81 prosent av araberne støtter Den islamske staten». Målingen hun viser til, er ingen seriøs måling, men en nettavstemning med et selvselektert utvalg som garantert er skjevt sammensatt, sier Marthinsen til Nettavisen.

Les også: Bekrefter enighet om Syria-avtale på Stortinget

- 81 prosent støtter IS
Onsdag skrev journalist, forfatter og Human Rights Service-profil Hege Storhaug på sin blogg at Ap-leder Jonas Gahr Støre vil hente tusener av IS-sympatisører til landet. Bakgrunnen var at Støre ønsket seg 10.000 kvoteflyktninger fra Syria til Norge.

«Jonas Gahr Støre og co ønsker seg 10 000 syrere til Norge. I tillegg kommer familiegjenforeninger, og da kan man fort doble antallet, viser dansk statistikk. Al-Jazeera avdekker at 81 prosent av araberne støtter Den islamske staten, som overhodet ikke står tilbake for nazismen, tvert om. IS er ideologisk hakket verre enn nazistene i sin tid. Hvor ble det av fornuften? Hvor ble det av ansvarsfølelsen overfor Norges fremtid?», skrev hun på bloggen.

Les hele blogginnlegget til Storhaug her!

81 prosent av 57.000
Hun viste til en avstemning gjort på den arabiske avisen Al-Jazeeras nettside. På spørsmålet: Synes du framgangen til IS i Syria og Irak er til fordel for regionen?

Nesten 57.000 stemmer har kommet inn. Av dem har 81 prosent svart ja. 19 prosent nei.

Nederst i bloggen skriver hun følgende om undersøkelsen:
PS: Sjokkmålingen som viser 81 prosent støtte til IS er en online-måling. Dermed er tallet usikkert. Så la oss moderere det ned til 50 prosent. Stortingets ønske om å hente tusener av arabere blir ikke mer fornuftig av den grunn.

At Storhaug bruker denne type undersøkelser som grunnlag, synes politisk analytiker Marthinsen er trist.

- Spørsmålet om Syria-flyktningene fortjener god samfunnsdebatt, men på et skikkelig faktagrunnlag. Det bidrar ikke Storhaug med denne misvisende bloggposten.


Les også: Noe av det mest usaklige jeg har lest i hele mitt liv


- Tar selvkritikk
Marthinsen viser videre til det han mener er seriøse meningsmålinger rundt samme tema.

- Seriøse målinger som er gjort om dette spørsmålet i arabiske land, tyder på at støtten tvert i mot er så lav som under fem prosent.

Hege Storhaug selv sier hun er enig i kritikken mot henne når det gjelder bruken av meningsmålingen.

- Jeg har ingen problemer med å ta selvkritikk på det. Det er ingen opinionsmåling, og poenget mitt var bare å spisse det litt for å forsøke å få til en debatt.

Kritikk i sosiale medier
Storhaug frykter konsekvensene av et politisk Norge som hun mener ikke tar verdidebatten rundt det å ta imot flyktninger fra Midtøsten.

- Det finnes ikke en slik debatt. Samtidig faller flere og flere unge i klørne til krefter som jobber mot de verdiene Norge står for. Det brer om seg i samfunnet vårt, og vi er i en nedoverbakke verdimessig, sier hun til Nettavisen.

Etter at Storhaug postet sitt blogginnlegg har mange kritisert henne i sosiale medier og kommentarfelt.

«Dette blir faktisk for dumt, pinlig og patetisk. Her sitter man og synser rundt tall som har kommet fra en helt åpen og frivillig poll på en hjemmeside hvor de som er opptatt av saken kan mobilisere for å vise seg større enn de er. Det tok meg eksakt 1 minutt å finne mye mer troverdige kilder på akkurat det samme spørsmålet, og da snakker vi landsrepresentative undersøkelser. Disse viser tall på 1-5% iforhold til å støtte IS», skriver en bloggleser under innlegget.

«Så var det dette med fakta igjen da, som du så ivrig kritiserte Kari Jaquesson for å ha et omtrentlig forhold til. Det å ta en meningsmåling fra internett, som har 0 verdi dersom man etterstreber fakta, og presentere dette som fakta (og attpåtil bygge opp en hel argumentasjon rundt) er altså ikke å ha et omtrentlig forhold til fakta?», skriver en annen.