RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Storkjøp fra Statoil

Sist oppdatert:
Statoil og Helge Lund gjør et overraskende storkjøp i Mexicogulfen. Kjøpet gjelder hele Encanas dypvannsportefølje i Mexicogulfen. Sjekk saken her
Statoil og Encana signerer en avtale hvor Statoil kjøper hele Encanas dypvannsportefølje i Mexicogulfen for 2 milliarder dollar. Det kommer frem i en melding fra Statoil.

Porteføljen består av flere funn av høy kvalitet og en rekke attraktive leteprospekter. Statoils andel av produksjonen forventes å bli 30000 fat oljeekvivalenter per dag innen 2008/9, økende til mer enn 100000 fat oljeekvivalenter per dag etter 2012. Forventede utvinnbare resurser fra funnene er 334 millioner fat, og totalt utgjør forventede oppdagede og uoppdagede ressurser mer enn 500 millioner fat, heter det i meldingen

- Transaksjonen vil gjøre Mexicogulfen til et kjerneområde for Statoil og medfører en vesentlig utvidelse av selskapets dypvannsposisjon. Eiendelene vil bidra sterkt til Statoils vekst på lengre sikt og representerer en videreføring av fjorårets inntreden og letesuksess i regionen. Videre gir dette selskapet en god posisjon i forhold til fremtidige lisensrunder, skriver Statoil i meldingen.

- Encanas portefølje inneholder en rekke utviklingsmuligheter som passer godt til Statoils kjernekompetanser og er fullt ut i henhold til vår vekststrategi. I den senere tid har det blitt gjort flere funn i verdensklasse i Mexicogulfen, og det gjenværende potensialet i området er betydelig. Vi har både kompetansen, erfaringene og teknologien som skal til for å bidra til en effektiv utvikling av disse komplekse dypvannsprosjektene, sier Helge Lund, Statoils
konsernsjef.

Dette oppkjøpet skaper et nytt internasjonalt kjerneområde
for Statoil.

Porteføljen består av 239 blokker med en gjennomsnittlig eierandel på 40 prosent. Blokkene dekker et område på 5665 km2. Kjernen i porteføljen er Tahiti-utbyggingen og funnene Tonga, Fox, Jack, St. Malo og Sturgis.

Statoil vil med dette ha en eierandel på 25 prosent i Tahiti-
utbyggingen, som er operert av Chevron Texaco. Oljeproduksjonen forventes å starte i 2008. Flere nærliggende og lovende prospekter gir muligheter for oppkobling mot Tahiti.

I Walker Ridge-området er det gjort funn i Jack (25%) og St. Malo (6,25%). Det er planlagt produksjonstesting i 2006 og første produksjon forventes i 2013. Sturgis (25%) ligger i Atwater Valley-området, hvor det er planlagt avgrensningsboring i år. Det er flere prospekter i nærheten av dette funnet, og en utbygging på linje med Tahiti er mulig med en oppstart av produksjon etter 2011.

Kjøpet forventes å være endelig innen 1. juni 2005, og vil
være underlagt normale sluttføringsprosedyrer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere