Både byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), Høyre-profil og tidligere forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og nåværende forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sto skulder til skulder i et voldsomt oppgjør med partiet Rødt hos Fredrik Solvang tirsdag kveld.

Les mer: Raymond Johansen freste i NRK-studioet: – Skremmende

Her ble partiets standpunkt om å ikke gi våpenhjelp til Ukraina diskutert. Det ble en svært opphetet debatt med sentralstyremedlem i Rødt Joakim Møllersen, og tidligere nestleder i Rødt Marielle Leraand.

Se video fra Debatten under:

Kritiserer NRK

Nå kommer Rødt-leder Bjørnar Moxnes med sitt syn på gårsdagens utgave av «Debatten». Han retter kritikk mot NRK:

– Etter gårsdagens NRK Debatten kommer det kritikk fra flere hold av at Rødts ledelse ikke var representert i debatten om krigen og venstresidas syn. Jeg lytter til kritikk, men akkurat denne må først og fremst rettes mot statskanalen. Jeg var ikke invitert, innleder Moxnes i et Facebook-innlegg onsdag morgen.

Det er ikke programleder Fredrik Solvang enig i. I en kort SMS til Nettavisen onsdag morgen, skriver han:

– Det stemmer ikke at han ikke ble invitert.

Solvang henviser videre til programredaktøren i NRK, som utdyper lenger nede i denne saken.

Rødt-lederen fortsetter i sitt innlegg:

– Det var heller ingen andre fra arbeidsutvalget eller stortingsgruppa (som var invitert, red.anm.). Rødt fikk først en invitasjon til å delta i Debatten i går ettermiddag, og vi fikk da kun tilbud om å stille mot Raymond Johansen, som har knyttet debatten om Ukraina til samarbeidet med Rødts bystyregruppe i Oslo (en kobling han gikk tilbake på i gårsdagens debatt, slik jeg forsto det), legger Moxnes til.

Gunnar Stavrum: For en gangs skyld er jeg hjertens enig med Raymond Johansen!

Han skriver også at «NRK var tydelige på at det ikke var aktuelt å delta i hoveddelen av debatten om angrepskrigen mot Ukraina. NRK sa også nei til å ha med deltakere fra Rødts stortingsgruppe.»

NRK svarer

Til Nettavisen sier programredaktør for Debatten, Knut Magnus Berge, onsdag formiddag at det ikke var tilfeldig at de fra Rødt som ble invitert, ble invitert:

– Det var et poeng for oss å få noen som tydelig forsvarte Rødts nåværende linje i Debatten, fordi at det var jo utgangspunktet for Raymond Johansens angrep på Rødt, sier Berge.

– Jeg vil også si, som Fredrik sier, at vi var i kontakt med partiledelsen med tanke på deltakelse, men det fremsto, for oss, mer uklart hva de ville gi uttrykk for i debatten. Derfor endte vi med å invitere de som vi inviterte. Det er redaksjonen som avgjør hvem vi skal invitere i debattene, ut fra hvilken setting som er, sier Berge.

Han legger også til at de hadde en representant fra Rødt i starten av sendingen, Boye Ullmann, som tok til orde for å endre partiets linje og sende våpen til Ukraina.

Mange reaksjoner

Mange har reagert på Rødts argumentasjon på sendingen i går.

– Det er helt utrolig å høre Rødt på #nrkdebatt snakke om krigen i Ukraina som en teoretisk og hypotetisk situasjon der vi kan sitte på vår lille fredelige tue og mene at de ikke vet hva som er best for deres land fred og sikkerhet. Send dem våpnene de trenger for å slå ned Putin! skriver Guri Melby (V).

Overfor Nettavisen utdyper hun onsdag morgen:

– Debatten i går fikk tydelig fram hvor samlet store deler av norsk politikk er i vår støtte til Ukrainas kamp mot Putins krigsmaskin. Ukrainerne kjemper for deres og vår frihet og vi må bistå dem med det vi kan så de kan forsvare seg. Rødt har valgt å ikke stille seg bak den støtten, det gjentok de nok en gang på Debatten i går.

Venstre-lederen legger til:

– Jeg må si det er veldig rart av Moxnes å skylde på NRK for at hans eget partis standpunkt blir framført av andre enn ham selv på Debatten. Rødt er mot å sende våpen til Ukraina, det kan han ikke lure seg unna.

– Moxnes, Møllersen og resten av partiet Rødt har den samme vedtatte politikken, den har ikke rikket seg en centimeter siden februar i fjor. Rødt vil ikke sende våpen til Ukraina slik at de kan forsvare seg mot Putin. Moxnes ville nok brukt andre argumenter enn Møllersen, men politikken som Rødt har framført fra Stortingets talerstol det siste året er den samme, avslutter Melby.

– Klarer ikke fri meg fra å tenke at motstanderne mot å sende våpen i Rødt (og tidligere i eget parti) argumenterer som om dette er en teoretisk øvelse og Ukraina er i en teoretisk krig., skriver Kari Elisabeth Kaski (SV).

Jo mer våpen Ukraina får, jo mer vil Russland svare med, hevdet Leraand i gårsdagens sending.

– Man kan høre på hva den ukrainske forsvarsministeren selv beskriver. Han sier «Vi fører Natos krig, vi yter blod og de gir oss våpen». Dette dreier seg ikke om den ukrainske kampen lenger, men det dreier seg om Natos kamp, sa Leraand også.

Ikke sort-hvitt i Rødt

Moxnes skriver på Facebook onsdag morgen at alt er ikke sort-hvitt i Rødt:

– Det er som kjent ulike syn i Rødt om våpen til Ukraina. Jeg har ønsket debatten som nå går i Rødt fram mot landsmøtet velkommen, skriver han, og fortsetter:

– Jeg har klargjort noen av våre viktige standpunkter som jeg opplever stor enighet om i Rødt, og som skiller seg markant fra ståstedet til blant andre Marielle Leraand som deltok i Debatten (og som understrekte at hun «overhodet ikke» representerer Rødt), og fra andre aktører som utgir seg for å representere venstresida, men i virkeligheten har valgt side med Putins imperialisme, ikke de som forsvarer Ukrainas selvråderett, skriver Moxnes.

Han legger til:

– Vi fordømmer Russlands folkerettsstridige angrepskrig mot Ukraina. Ukraina er i sin fulle rett til å forsvare seg mot den brutale erobringskrigen, og Rødt støtter motstandskampen.

Rødt-lederen skriver også:

– Det er massiv oppslutning i Rødt om støtten til prinsippet om nasjonal selvråderett, som nå er under angrep i Ukraina. Selv om andre stormakter har sine interesser - som i enhver konflikt - er det viktigste å ta stilling for den angrepne part mot imperialistisk angrepskrig.

Moxnes skriver videre at han advarer om et debattklima der man stempler ulike syn som lakeier for Putin eller USA/Nato.

– Eller som avfeier at dette handler om store, krevende spørsmål, hvor ingen sitter med den fulle og hele fasit, og om reelle dilemmaer i den virkelige verden og millioner av menneskers liv og framtid. Demokratiet vårt er sterkere enn Putin, og det krever at vi også tåler real debatt, ikke skaper en tilstand hvor dem som er uenige med flertallet nødvendigvis er medløpere for fremmede makter, skriver Rødt-lederen.

Han avslutter:

– Jeg kan samtidig garantere at jeg ikke lar en pågående debatt i Rødt forhindre mitt engasjement for ukrainernes rettferdige motstandskamp mot Putins aggressive imperialisme - som strider mot alt Rødt står for. Det er utgangspunktet for debatten. Her er vi helt tydelige. Det ligger fast at Rødt jobber for målrettede tiltak for å stanse Russland og støtte Ukraina. For nasjonal selvråderett og internasjonal solidaritet.