*Nettavisen* Nyheter.

Storm med kraftige vindkast på vei over Nord-Norge

Illustrasjonsfoto. Foto: Marius Helge Larsen (NTB scanpix)

Folk bes sikre båter, rydde i hagen og se opp for vanskelige kjøreforhold når høststormen slår inn over deler av Nord-Norge fra tirsdag.

29.09.15 19:31

– Det er en god del vær på gang, og folk må ta de forholdsregler som trengs, sier vakthavende meteorolog Sevim Müller ved Vervarslinga for Nord-Norge til NTB.

Meteorologisk institutt har varslet om storm fra tirsdag ettermiddag til natt til onsdag i Nordland, Troms og Finnmark.

– Varselet går mye på kraftig vind, signifikante bølgehøyder og forhøyet vannstand, forklarer meteorologen.

I Lofoten, Vesterålen, Troms, kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark og Øst-Finnmark er værsituasjonen er satt under økt overvåking, og det vurderes kontinuerlig om det må oppgraderes til ekstremvær. Publikum bes om å holde seg oppdatert på værmeldinger utover dagen.

– Dette er kanskje ikke dagen hvor man skal overnatte på fjell eller legge ut på fjelltur. Folk må bruke skjønn, sier Müller.

Les også: Her treffer stormen hardest

Trær over ende

I Troms har politiet i løpet av tirsdag fått flere meldinger om hendelser knyttet til uværet. Småbåter har slitt seg, trær har ramlet over ende og blant annet truffet en kraftlinje i Lenvik, men ingen hendelser har forårsaket personskade, opplyser operasjonsleder Jøran Bugge i Troms politidistrikt til NTB tirsdag kveld.

– Vi anmoder folk om ta hensyn når de skal ut og kjøre, og ber de som har båter, om å ta en ekstra sjekk, sier Bugge.

I Nordland melder Salten politidistrikt at uværet har slått inn over Bodø og at deler av sentrum ved hotell Scandic Havet er sperret av som følge av nedfall av glass. Sperringer er satt opp fra Tollbugata til Professor Schyttes gate.

Kraftige vindkast

Ifølge Meteorologisk institutt kan vindkastene i områdene som er satt under overvåking, komme opp imellom 30 og 40 meter i sekundet.

– Hvis du tenker deg en bil som plutselig kjører forbi deg i 140 kilometer i timen, så er det omtrent et slikt vindkast. Men dette er ikke konstant, vinden varierer i styrke, forklarer Müller.

Vinden forårsaker også høye bølger, som kan bli opp mot ti meter både i Troms og Finnmark.

Vanskelige kjøreforhold

I Nord-Troms og i kyst og fjordstrøkene i Vest-Finnmark kan det bli vanskelige kjøreforhold på grunn av den sterke vinden og snø enkelte steder, advarer meteorologen.

I tillegg er det fare for kraftig forhøyet vannstand tidlig onsdag som følge av høye bølger og kraftig vind ved flo, samt høyt astronomisk tidevann i de stormrammede områdene.

Fra onsdag ventes imidlertid roligere forhold i Nord-Norge.

– I natt og i morgen spakner været. Samtidig venter vi i kveld og i morgen en vindøkning på Spitsbergen, sier Müller.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag