*Nettavisen* Nyheter.

Storm og høye bølger i vente i Sør-Norge

Uvær skapte store bølger i Sør-Sverige, som her i Malmö, i starten av desember. Nå ventes et nytt uvær å ramme mye av Sør-Norge, samt deler av Sverige. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix

Vind helt opp i full storm, springflo og høye bølger ventes å ramme store deler av Sør-Norge fra natt til søndag.

21.12.13 19:44

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for strekningen fra Måløy i Sogn og Fjordane til svenskegrensen.

Langs hele kysten ventes høy vannstand, estimert til mellom 60 og 90 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellen.

Fra Rogaland til svenskegrensen ventes liten og kanskje full storm langs kysten. Sørlandet vil også få kraftige vindkast inn over land, og vinden kan komme opp i 25-30 meter per sekund.

Høye bølger
Blant annet venter meteorologene høye bølger langs kysten av Østfold, skriver VG.

– Det vil også kunne bli bølger ute i Skagerrak på fra seks til ni meters høyde, og selv om disse blir noe lavere når de kommer inn mot kysten av Østfold, er det forholdsvis sjeldent med fire-seks meter høye bølger her – og husk at disse kommer oppe på en springflo. De kan også bli høyere i trange sund som ligger rett ut mot havet, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen til avisa.

Uværet fører til at Color Line har kansellert avganger med ferjene mellom Sandefjord og Strömstad og mellom Larvik og Hirtshals. Dette gjelder både lørdag og søndag. Avgangene mellom Oslo og Kiel og mellom Kristiansand og Hirtshals går som normalt. Det samme gjelder DFDS ' ferjer mellom Oslo og København.

Svensk jernbanestans
I Sverige stanser Trafikverket – Sveriges motstykke til Jernbaneverket – alle tog mellom Göteborg og Strömstad natt til søndag på grunn av uvær, melder nyhetsbyrået TT.

Det er ventet kraftig vind med storm i kastene over Göteborg og Bohuslän. Som følge av værvarselet blir togtrafikken i området innstilt fra midnatt lørdag til klokka 12 søndag.

Vurderer situasjonen
På norsk side av grensa ser det inntil videre ut som togene skal gå.

– Vi har god beredskap og vurderer situasjonen fortløpende, sammen med Jernbaneverket. Vi tilpasser togtrafikken etter forholdene, sier pressevakt Gina Scholz i NSB til NTB.

En rekke fjelloverganger i Sør-Norge er allerede vinterstengt, og på riksvei 7 over Hardangervidda er det kolonnekjøring på grunn av uvær. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.