– Det er 28 prosent sannsynlighet for at det slår til per nå.

Det sier Mariann Aabrekk ved StormGeo til Nettavisen fredag ettermiddag.

Varselet hun omtaler er et langtidsvarsel som kan få både den ene og den andre østlendingen til å svette. Mandag 27. juni til onsdag 29. juni er det nemlig meldt henholdsvis 29, 31 og 32 grader, skal man tro StormGeo sine sider.

Nettavisen har vært i kontakt med Yr og Meteorologisk institutt i anledning denne saken. Vakthavende meteorolog ønsker ikke å bli sitert i en sak om været 10-12 dager frem i tid.

Meteorolog Aabrekk i StormGeo understreker innledningsvis i samtalen med Nettavisen at varselet må tas med en liten klype salt:

– Altså, hvis du hadde spurt meg om førstkommende onsdag (22. juni, red.anm.), så ville jeg svart: 'Vet ikke helt, modellene spriker sånn', sier Aabrekk til Nettavisen.

– Men det er jo noen herlige dager dere har malt opp langt frem i tid her da? Med 32 grader på det varmeste?

– Det som går ut på nettet har et opphav ifra en modell, som mener at dette skal skje. Det er ikke noe vi finner på, sier Aabrekk.

Væromlegging

– Hvis dette skal slå til, så er vi avhengig av en liten omlegging i været, sier hun.

StormGeo har skissert opp tre ulike modeller for været langt frem i tid.

– Det er mye varme på kontinentet. I Spania, for eksempel, er det jo veldig mye varmluft nå, sier Aabrekk.

Les også: Klar melding til de reisende: –⁠ Av med skylappene

– Og i det varmeste scenarioet her, hvis det slår til, så dras denne varmluften fra kontinentet oppover Danmark og innover Sør-Norge. Så muligheten er der, forteller hun, men legger til:

– Et mer sannsynlig scenario akkurat nå er at lavtrykkene kommer inn fra Atlanterhavet, blander inn kaldluft, og bryter ned denne luftstrømmen annenhver dag, slik at varmluften ikke rekker å komme helt nord til oss.

– Men hvis det er et annet scenario som er mer sannsynlig, hvorfor er det da det varmeste scenarioet som dukker opp på nettsiden deres?

– Vi kan ikke velge dag for dag, hva slags modell som skal ut på storm.no. Den modellen som ligger ute på sidene våre, den viser det som er aller mest sannsynlig for dag 1-10, forklarer Aabrekk, men legger til at hvis varselet for 1-10 skulle slå til, da øker det sjansen for gode temperaturer om 10-12 dager.

Ikke planlegg sommerferie nå

Hun understreker likevel at varselet er ganske usikkert så langt frem i tid, og anbefaler folk å sjekke værappen jevnlig fremover for å følge utviklingen.

– Men det er veldig kjekt å planlegge sommerferie 15 dager frem i tid, sier Aabrekk med en liten latter på slutten av samtalen.

Gunnar Stavrum: Hemmelig avtale om å overkjøre Ap-folk