Stormakter foreslår nye sanksjoner mot Iran

New York (NTB-Reuters): Våpenhandel og banktransaksjoner er sentralt i det nye forslaget til sanksjoner mot Iran. Forslaget støttes av alle de faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd.

I teksten tar landene til orde for en utvidet våpenembargo mot Iran og strengere kontroll med mistenkelige finanstransaksjoner. Iranske banker kan også risikere å bli nektet nye lisenser i utlandet, ifølge nyhetsbyrået Reuters, som har fått tilgang til dokumentet.

Ifølge resolusjonsforslaget er det nødvendig å følge nøye med på alle banktransaksjoner i Iran. Stormaktene krever dessuten internasjonal inspeksjon av skip med mistenkelig last på vei til Iran.

Det ti sider lange resolusjonsforslaget støttes av USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Kina og Russland. Det skulle legges fram for Sikkerhetsrådet i et lukket møte tirsdag kveld.

Også Brasil og Tyrkia, som for noen dager siden inngikk en ny atomavtale med Iran, er medlemmer av Sikkerhetsrådet denne perioden. Brasils FN-ambassadør sier hun ikke ønsker å delta i diskusjonene rundt sanksjonsforslaget som stormaktene stiller seg bak.

Formålet med atomavtalen var å dempe konflikten om det iranske atomprogrammet, men flere vestlige land har gitt uttrykk for at dette siste utspillet fra Iran ikke er godt nok. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.