RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stormanns-galskap?

Sist oppdatert:
Statminister Kjell Magne Bondevik vil bruke 254 millioner kroner av skattebetalernes penger til å bygge en ny statsministerbolig. Det er en usedvanlig dårlig idé som Stortinget bør stoppe.

Norge har hatt en statsministerbolig i mange tiår, men ingen har villet bo i den.

Trolig fordi de fleste norske statsministre er vanlige borgere med ektefelle, barn og en bolig de er vant til å bo i.

Ingen før Bondevik har derfor sett det store behovet for å løfte statsministeren ut av normaliteten og inn i en dyrekjøpt, kunstig virkelighet.

Likheten - eller det korte spranget fra velgerne til de folkevalgte - er en av de beste egenskapene ved det norske demokratiet.

Av og til tar det steget over i smålighet, men trolig får vi bedre politiske beslutninger av at politikerne er ute i det virkelige liv. De som har opplevd hverdagens realiteter - at arbeidsplasser bukker under, at toget ikke kommer, at det ikke finnes barnehageplasser eller sykehjemsplasser – de vet bedre hvor skoen trykker.

Vi synes derfor det er en særdeles dårlig idé at en statsminister skal løfte opp stigen til sitt vanlige liv, og forskanse seg i et palass til over en kvart milliard kroner bak Slottet i Oslo.

Planen forsøkes solgt inn under en fane av sikkerhet.

Noen viser til Anna Lindh og Olof Palme, men det blir irrelevant i en diskusjon om en statsministerbolig. Både Palme og Lindh ble myrdet i Stockholm sentrum.

Angivelig skal det være store problemer med å sikre statsministeren hjemme på Kolbotn uten å forstyrre naboene.

I den grad det virkelig er et problem, så er det midlertidig - og en kostnad vi må tåle i et åpent og fritt demokrati som vårt.

Man bør selvsagt ta sikkerheten til vår fremste politiker alvorlig, og bruke de ressurser som trengs for å verne vedkommende i nærmiljøet.

Men å bruke en kvart milliard i investeringer - pluss en eiendomsmasse som sikkert er verdt gode hundre millioner - på en statsministerbolig, det er nesten stormannsgalskap.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere