Stormanns-galskap?

Statminister Kjell Magne Bondevik vil bruke 254 millioner kroner av skattebetalernes penger til å bygge en ny statsministerbolig. Det er en usedvanlig dårlig idé som Stortinget bør stoppe.

01.02.04 21:05

Norge har hatt en statsministerbolig i mange tiår, men ingen har villet bo i den.

Trolig fordi de fleste norske statsministre er vanlige borgere med ektefelle, barn og en bolig de er vant til å bo i.

HTML EMBED

Ingen før Bondevik har derfor sett det store behovet for å løfte statsministeren ut av normaliteten og inn i en dyrekjøpt, kunstig virkelighet.

Likheten - eller det korte spranget fra velgerne til de folkevalgte - er en av de beste egenskapene ved det norske demokratiet.

Av og til tar det steget over i smålighet, men trolig får vi bedre politiske beslutninger av at politikerne er ute i det virkelige liv. De som har opplevd hverdagens realiteter - at arbeidsplasser bukker under, at toget ikke kommer, at det ikke finnes barnehageplasser eller sykehjemsplasser – de vet bedre hvor skoen trykker.

Vi synes derfor det er en særdeles dårlig idé at en statsminister skal løfte opp stigen til sitt vanlige liv, og forskanse seg i et palass til over en kvart milliard kroner bak Slottet i Oslo.

Planen forsøkes solgt inn under en fane av sikkerhet.

Noen viser til Anna Lindh og Olof Palme, men det blir irrelevant i en diskusjon om en statsministerbolig. Både Palme og Lindh ble myrdet i Stockholm sentrum.

Angivelig skal det være store problemer med å sikre statsministeren hjemme på Kolbotn uten å forstyrre naboene.

I den grad det virkelig er et problem, så er det midlertidig - og en kostnad vi må tåle i et åpent og fritt demokrati som vårt.

Man bør selvsagt ta sikkerheten til vår fremste politiker alvorlig, og bruke de ressurser som trengs for å verne vedkommende i nærmiljøet.

Men å bruke en kvart milliard i investeringer - pluss en eiendomsmasse som sikkert er verdt gode hundre millioner - på en statsministerbolig, det er nesten stormannsgalskap.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.