RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Reuters / NTB scanpix)

Stormen pisker Frankrike og Storbritannia

Sist oppdatert:
Rundt 300.000 boliger er uten strøm i Frankrike og Storbritannia. Britene opplever trafikkaos. Den verste stormen på flere år i området har til nå krevd fire liv.

London (NTB-AFP-Reuters): Ei 17 år gammel jente mistet livet etter at et tre falt over og knuste det lille huset hun sov i. Ulykken skjedde natt til mandag i Kent.

En mann i 50-årene døde da et tre veltet over og knuste bilen han satt i. Ulykken skjedde i Watford nord for London.

Uværet tvang letemannskaper til å utsette letingen etter en 14 år gammel gutt som ble feid på sjøen fra en strand i East Sussex på den engelske sørkysten søndag.

Det er også meldt om at en kvinne i Nederland er omkommet etter å ha blitt truffet av et tre.

Uværet flytter på seg
Også Nederland, Sverige og Danmark ventes å få føle følgene av stormen seinere mandag.

Befinner du deg i uværet?Tips oss

Storbritannias nasjonale værsenter Met Office har sendt ut advarsler mot fallende trær, skader på bygninger og mulige brudd på strømforsyningene.

Det ventes også betydelige forsinkelser i fly- og togtrafikken. Det ble mandag registrert stormkast med en vindhastighet på opptil 159 kilometer i timen, eller 44 meter per sekund, i det sørvestlige England og Wales. Veltede trær og knuste biler gjorde veier uframkommelige, og lokal flom sperret enkelte veier.

SISTE NYTT: Uværet stenger danske broer.

Stormen som er på vei mot Danmark, vil trolig føre til at både Øresundbroen og Storebæltbroen stenges en periode mandag ettermiddag og kveld.

Generelt advarer myndighetene høye og lette biler å kjøre over de to store broene mandag, og fra klokken 15 til 19 blir begge broene etter alt å dømme stengt.

Grunnen er at man venter en vindstyrke på over 25 meter per sekund. Tog vil først bli stoppet ved en vindhastighet på 34 meter per sekund, opplyser Øresundbroens pressekontakt Jens Gender til nyhetsbyrået Ritzau.

Kastrup flyplass planlegger å holde åpent som vanlig mandag.

Ferjer
To ferjer med til sammen over 450 passasjerer tvinges mandag til å holde seg i Den engelske kanal fordi vinden hindrer dem i å gå til land. Ferjene er på vei til Dover i England.

- De er blokkert fordi Dover havn er stengt. Den ene har 398 passasjerer, den andre 65, opplyser havnekontoret i franske Calais.

- Situasjonen er under kontroll, heter det.

Veikaos
Britiske meteorologer spådde mye regn i løpet av mandag, og det advares mot lokal flom flere steder. Meteorologene ber alle som kan om å utsette reiser mandag morgen og formiddag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Strømselskapet ERDF opplyser at minst 65.000 boliger i Frankrike er uten strøm etter at voldsomme vindkast natt til mandag veltet stolper og rev ned ledninger. Tidligere meldte selskapet om 75.000 strømløse boliger.

Britiske elektrisitetsselskaper meldte at cirka 220.000 britiske boliger var uten strøm mandag etter at ledninger og stolper var revet ned av uværet.

Flere motorveistrekninger i det sørvestlige England og Wales måtte mandag stenges i begge retninger.

Trafikk
To morgenfly fra Oslo til London og like mange fra Bergen er innstilt, melder Dagbladet.

På Londons største flyplass Heathrow var 130 flyavganger innstilt på grunn av kraftig vind. Også flyplassen Gatwick meldte at man ventet betydelige forstyrrelser i trafikken.

De britiske togselskapene First Capital Connect, C2C, Greater Anglia, Southern og Gatwick Express sa alle at de ikke ville begynne trafikken mandag morgen før det var trygt, og det ville være tidligst fra klokken 10 norsk tid. Forsinkelsene ville få konsekvenser også for ettermiddagsrushet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Eurostar som driver trafikken under Den engelske kanal, varslet også delvis stopp og forsinkelser. Det samme gjaldt ferjeselskapene.

Sverige og Danmark
Sverige og Danmark vil trolig også bli rammet av høststormen. Mandag er det fare for storm i Skagerrak, Kattegat, Storebælt og Lillebælt.

Uværet vil trolig herje sørsvenske områder fra Skåne opp mot Göteborg mandag kveld. Området Halland nord for Skåne kan bli hardt rammet.

- Akkurat nå ser det ut til at Halland rammes hardest. Det er snakk om kraftige stormkast, til og med orkan i kastene, sier meteorolog Johan Groth fra værtjenesten Storm til avisa Expressen.

Ifølge avisa kan vinden bli like kraftig som under stormen Gudrun, som gjorde store skader for sju år siden. Det ventes imidlertid at de kontinuerlige vindstyrkene vil bli betydelig svakere enn kastene denne gangen.

Flere tog er allerede innstilt i perioden mandag ettermiddag til tirsdag formiddag for å unngå ulykker og tog som blir stående fast mellom stasjonene. (©NTB)

Norge går trolig klar
- Det ser ikke ut til at det blir spesielt mye uvær her i landet. Siste prognose viser at det kraftige lavtrykket går så vidt sør for oss, så vi unngår det aller verste. Det er stort sett dem som skal med danskebåten, som får merke uværet, sier meteorologikonsulent Jan-Inge Hansen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Høststormen som mandag morgen var på full fart inn over Storbritannia, har fått navnet St. Jude. Uværet skaper problemer for flytrafikken, og to London-fly fra Gardermoen og ett fra Flesland er mandag innstilt.

Danskebåtene
Selv om Norge trolig går klar, vil Sverige og Danmark mest sannsynlig bli hardere rammet av høststormen. Mandag er det fare for storm i Skagerrak, Kattegat, Storebælt og Lillebælt.

- Varselet for Skagerrak tyder på at det i ettermiddag skal gå fra sørøstlig til nordøstlig sterk kuling, med bølger på 2-3 meter. Det vil nok merkes litt for reisende med danskebåtene, men store problemer vil det nok ikke være - kanskje bortsett fra innløpet ved havnene i Danmark, sier Hansen.

Pressekontakt Claus Hedeager Pedersen i ferjeselskapet DFDS Seaways opplyser til NTB at ingen av deres avganger mellom Oslo og København er kansellert, men at de vurderer situasjonen forløpende.

Mye nedbør
Meteorologisk institutt sendte søndag ut varsel om mye nedbør og høy vannstand på Sør- og Østlandet mandag. I nord kan nedbøren gi vanskelige kjøreforhold lokalt.

Fra Agder og nordøstover til Telemark, Østfold og Vestfold er det varslet opptil 20-40 millimeter nedbør lokalt mandag ettermiddag og kveld. Langs kysten i de samme fylkene, samt Oslo, Akershus og Buskerud – det vil si hele kysten fra Mandal til svenskegrensen - er det varslet at vannet kan stige til mellom 40 og 70 centimeter høyere enn det som er oppgitt i tidevannstabellene. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere