Gå til sidens hovedinnhold

Stormer muslimsk hovedkvarter i Kairo

Demonstranter har stormet hovedkvarteret til Det muslimske brorskapet i Kairo.

Kairo (NTB-AFP/Nettavisen): Angrepet kommer etter dødelige sammenstøt utenfor bygningen i helgen.

Bygningen skal ha blitt satt i brann før den ble stormet.

Hovedkvarteret ligger i Mokattam-bydelen i den egyptiske hovedstaden. Demonstranter løp inn i bygningen og begynte å kaste ting ut av vinduene, blant annet møbler.

Ifølge vitner var det ingen medlemmer av det muslimske brorskapet i bygningen da angrepet skjedde.

Folk i Egypt har den siste tiden vist sin misnøye mot Mohamed Mursi som ble valgt til president i juni 2012. Mange egyptiske stemmer hevder han er å anse som en verre president enn styrtede Hosni Mubarak.

Mursi har bakgrunn fra Det muslimske brorskap.

- Mursi jobber med å rette opp feil
Mursis talsmann Omar Amer sier Mursi mener alvor når han gjentatte ganger har tatt til orde for nasjonal dialog.

Artikkelen fortsetter under bildet

- Mursi har kunngjort til Egypts befolkning at han begått feilsteg, og at han nå er i en prosess med å rette dem opp, sa Amer på en pressekonferanse sent søndag kveld.

De massive demonstrasjonene i Egypt fortsatte utover natten etter at egypterne på dagen ett år etter at Mursi tok over som president, flommet ut i gatene for å vise sin misnøye med presidenten og Det muslimske brorskapet.

3643960

Frist til tirsdag

Bevegelsen gir nå Mursi frist til tirsdag klokka 17 med å gå av som president og utlyse nyvalg. Går han ikke av innen dette tidspunktet, vil bevegelsen gripe til sivil ulydighet, heter det i en pressemelding fra Tamarud mandag.

Ifølge Hamdeen Sabahi, som kom på tredjeplass i presidentvalget i fjor, må hæren gripe inn dersom president Mursi nekter å gå av som følge av de omfattende protestene.

- Hæren må handle fordi den har alltid vært på folkets side. Egypterne stoler på de væpnede styrkene, sier Sabahi.

Den egyptiske hæren har varslet at den vil gripe inn hvis landets politiske ledere mister kontrollen over den urolige situasjonen.

Fire fratredelser
Fire ministere går av fra president Mohamed Mursis regjering i Egypt.

Mursis parti, Det muslimske brorskapet, advarer om at det ikke vil godta angrep på landets institusjoner.

En talsmann for Brorskapet sa mandag at partiet vurderer å opprette egne enheter for selvforsvar.

Samtidig ble det opplyst at ministeriene for miljø, turisme, kommunikasjon og juridiske spørsmål har levert inn sine avskjedssøknader til statsminister Hesham Qandil.

Advarselen kom etter at partiets hovedkvarter ble stormet, men ingen medlemmer av Brorskapet skal ha vært i bygningen da dette skjedde.

Siden søndag skal 16 mennesker ha mistet livet i uroligheter i Egypt og 781 være skadd, het det i en melding fra helsedepartementet i Kairo mandag.

Uroen kan bli langvarig
Dersom protestbevegelsen i Egypt når sitt første mål, å få president Mohamed Mursi til å trekke seg, vil det i neste fase kunne komme større utfordringer og uenighet.

Det er noen hovedpoeng for Mona Abdel-Fadil, Midtøsten-forsker ved forskningsstiftelsen Fafo i Oslo. Hun har nettopp kommet tilbake fra sitt seneste opphold i landet.

Hun betrakter Tamarud, gruppen bak de siste demonstrasjonene mot president Mohamed Mursi, mer som en politisk kampanje enn som bevegelse eller organisasjon.

Enorm misnøye
Hun understreker at tallene som oppgis over antall deltakere i demonstrasjoner eller som har underskrevet på lister som krever presidentens avgang, varierer sterkt.

- Det er en nokså uoversiktlig situasjon. Men det er enorm misnøye i Egypt. sier Abdel-Fadil til NTB.

Hun framhever at noen av de konkrete forholdene det protesteres mot, er svært grunnleggende og berører mange mennesker. Derfor kan det godt være at det er blitt samlet inn 22 millioner underskrifter mot president Mursi, slik Tamarud sier.

Artikkelen fortsetter under bildet

Strøm og bensin
- Det dreier seg om de stadige og langvarige strømbruddene i områder der det normalt er elektrisitet, og det dreier seg om mangel på drivstoff, diesel og bensin, til biler og lastebiler. Lastebiler kan oppleve å stå timer i kø for å fylle diesel, bare for å få høre at det er gått tomt. Sånt blir det mye frustrasjon av, sier hun.

Det er også bevissthet om og misnøye blant mange med tilfeldige arrestasjoner, mishandling og tortur. Noen spør seg om Det muslimske brorskap har kontroll med dette, og om det er ledd i en kampanje for å få bedre kontroll med fattige bydeler med mye slum, tradisjonelle uroområder.

- Tamarud handler om mistillit til Mursi og er et ønske om å få gjennomført revolusjonens mål, sier Abdel-Fadil.

- Men manglende tilgang til basisvarer gir et ekstra momentum for å være misfornøyd med regimet.

Forenkling
«Islamister mot liberalister» er en forenkling av det politiske landskapet, mener Fafo-forskeren.

- Det finnes både islamister og andre troende som er misfornøyd med den generelle styreformen til Brorskapet og den sittende regjeringen, på alle punkter, ikke bare når det gjelder manglende tilgang til basisvarer, sier hun.

Abdel-Fadil så selv for en uke siden en meget konservativt tildekket kvinne blant dem som samlet underskrifter mot president Mursi, sammen med unge menn i jeans.

Neste fase
- Det er lett å være enig med Tamaruds hovedpoeng. Men neste fase, hvordan man eventuelt skal få til en overgang fram til et nytt presidentvalg, vil kunne by på nye utfordringer og ikke minst uenigheter.

Hun er likevel forsiktig med å uttale seg for skråsikkert om hva som vil skje videre.

- Jeg er ikke spåkone. Det avhenger av hva som skjer politisk. Enkelte krav burde det være mulig å innfri på ganske kort sikt. Noe av protesten er rett og slett rettet mot president Mursis inkompetanse. Hvis regimet ikke klarer å imøtekomme noen viktige krav, vil mobiliseringen fortsette videre, tror hun. (©NTB)

SE VIDEO: Egyptiske demonstranter som lyssetter et militærhelikopter med laserpenner

HTML EMBED
Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken