Gå til sidens hovedinnhold

- Stormet ambassaden

Sri Lankas ambassade inntatt av ampre tamilske demonstranter. Oslopolitiet beklager at de ikke forhindret angrepet.

Norske tamiler har den siste tiden gjennomført flere lovlige og ulovlige demonstrasjoner mot den norske regjeringen. Motivasjonen er å få den norske regjeringen til å gripe inn for og stoppe krigshandlingene på Sri Lanka.

- Knust inngangsparti
Politiet har rost demonstrantene for å ha holdt en god dialog med ordensmyndighetene og unngått voldelige utslag.

Søndag utartet imidlertid det som begynte som en fredelig demonstrasjon. Flere tamiler brøt ut av rekkene da demonstrasjonstoget passerte den srilankesiske ambassaden i bydel Sentrum.

- De har knust inngangspartiet og gått oppover i bygget. Vi vet at de har vært inne, men ikke hva de har gjort der. Vi har akseptert det de har gjort til nå, men nå har de nok gått litt over streken. Vi er ved ambassaden og prøver å få kontroll og oversikt over situasjonen, sier operasjonsleder Even Jørstad ved Oslo politidistrikt til NTB.

Søndag kveld opplyser politiet at de har kontroll over situasjonen ved ambassaden. Ingen personer er pågrepet, men politiet etterforsker saken og utelukker ikke pågripelser ved en senere anledning.

Gahr Støre på banen
Utenriksdepartementet (UD) har beklaget det inntrufne overfor Sri Lankas ambassadør til Norge. På bakgrunn av det som har skjedd og på anmodning fra Sri Lankas ambassadør, har UD anmodet politiet om forsterket vakthold ved ambassaden.

- Jeg tar sterk avstand fra at utenforstående ulovlig har tatt seg inn på Sri Lankas ambassade i Oslo og gjennomført omfattende ødeleggelser. Dette bryter med norsk lov, og er et virkemiddel som er helt uakseptabelt, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Sri Lankas ambassadør Esala Weerakoon sier til Aftenposten.no at han kontaktet politiet før ambassaden ble angrepet og ba om ekstra sikkerhet.

- Jeg fikk tilbakemelding om at de hadde kontroll og at alt var tatt hånd om, sier Weerakoon til avisa.

Sent søndag kveld melder NTB at oslopolitiet «beklager veldig sterkt at de ikke hadde flere mannskaper på plass da demonstranter tok seg inn i Sri Lankas ambassade».

Prøvde å stoppe angrepet
Arunthan Perinpasivam er en av talspersonene for de tamilske demonstrantene. Han var blant dem som prøvde å stoppe personene som stormet ambassaden og utøvde hærverk.

- Dette er ikke voldsmenn. Det var snakk om cirka ti personer som var svært lei seg - de har alle mistet mange familiemedlemmer - og disse ga uttrykk for at de ville vise sinnet sitt. Jeg skjønner frustrasjonen deres, men kan ikke forsvare handlingene deres av den grunn, sier Perinpasivam til Nettavsien.

Han forteller at situasjonen er uoversiktelig, men at har gitt en felles beskjed til alle at de det gjaldt måtte ta en pause fra demonstrasjonene. Norsk Tamilsk Helseorganisasjon (NTHO) er koblet inn for å bistå de sørgende.

Perinpasivam understreker at demonstrasjonene er organisasjonsfrie, og at det er det tamilske folk som står bak.

Fakkeltog
Politiet beretter at de fortsatt har en god dialog med talspersonene for demonstrasjonen. Klokken 21 fortsatte demonstrasjonene i form av et fredelig fakkeltog fra Stortinget i retning den japanske og indiske ambassaden.

Søndag innførte den srilankesiske regjeringen en 48-timers våpenhvile i forbindelse med den tradisjonelle tamilske nyttårsfeiringen. Dermed får sivile mulighet til å flykte fra kriggsonen nord i landet, og anledning til å bevege seg ut av den såkalte sikkerhetssonen og over i sikre områder, skriver nettstedet ColomboPage.

Regjeringshæs offensiv mot den tamilske geriljaen LTTE har resultert i at om lag 200.000 sivile er trengt sammen i en oppført sikkerhetssone langs kysten. Området er uten vanntilførsel og avskåret fra matleveranser. Den såkalte sikkerhetssonen er heller ikke blitt skånet for angrep.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken