Gå til sidens hovedinnhold

Stormnatt i Troms

Stormen i Nord-Norge stoppet flyene. Flere hundre er uten telefondekning og vinden rev denne hallen over ende. Se stormens herjinger.

Stormen har rast i Nord-Norge, men tirsdag skal det bli bedre.

Flere tak i Tromsø har blitt blåst av på grunn av den kraftige vinden, melder Nordlys. Blant annet har 30 - 40 takplater blitt revet av et større forretningsbygg i Senjahopen. Sjekk alle storm-henvendelsene til politiet nederst i denne saken.

Ingen summetone
På grunn av uværet er flere hundre personer er rammet av store problemer med mobil- og telefonnettet mandag.

Årsaken er at vi har problemer med en linjemast på Andøya. I dette været kan vi ikke sende mastemontører opp, forteller Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor, til Nordlys.

Umulig
Fra 1900-tida mandag kveld har det vært nærmest umulig å lande på Tromsø lufthavn. Enkelte fly har snudd, og landet på Bardufoss. Passasjerene blir så fraktet i buss til Tromsø.

- Det er ikke flyforhold på Tromsø Lufthavn i kveld, sier lufthavnsjef Hans Børre Joakimsen. Flere fly er innstilt.

Like før klokka 18 mandag fikk nordlys.no tilsendt dette bildet av en plasthall i Kvaløyvågen på Kvaløya i Tromsø. Stormkastene hadde rett og slett fått hallen til å klappe sammen.

På Strandvegen i Tromsø rykket brannvesenet ut mandag like før klokka 18 etter melding om løse plater ved en bygning. Platene lå på stedet i forbindelse med restaurering av forretningsbygget som tidligere huset Prix. Platene ble sikret. Mens brannvesenet var på stedet, fikk de melding om at det også var løse papp-plater på taket av et leilighetsbygg på Strandkanten rett ved siden av.

Det opplyser Arne Henning Stene, utrykningsleder ved Brannvesenet.

Brannvesenet tok seg opp på taket ved hjelp av lift for å sikre dem.

Sjekk været der du bor

Kastet mot steiner

I ettermiddag ble fritidsbåten til høyre kastet mot steinene i fjæra ved Skattøra i Tromsø.

Meterologisk institutt har et OBS-varsel for Troms fra og med mandag ettermiddag. Det kommer nemlig til å bli økning til sørlig sterk kuling utsatte steder, og fra i ettermiddag er det meldt sørvestlig storm som i kveld blir dreiende vest.

Trøbbel til sjøs

Den kraftige stormen har skapt trøbbel for trafikken til sjøs:

Hurtigbåten Tromsø - Skjervøy er innstilt mandag. Det betyr også at det ikke blir noen hurtigbåt fra Skjervøy til Tromsø tirsdag morgen heller.

Innstilt er også hurtigbåten Tromsø - Vikran - Tennskjær - Lysnes mandag.

Ferga mellom Vikran og Larseng er også innstilt mandag.

Ferga mellom Breivikeidet og Svensby er stengt på grunn av uværet

Strømbrudd

En rekke steder i Troms er uten strøm mandag ettermiddag og kveld.

Området Ringvassøy, Dåfjord, Skarsfjord, Hersøya, Sandøya

Store problemer med strømbrudd på Senja, nærmere bestemt Berg kommune og den delen av Lenvik kommune som ligger på Senja.

Full storm

Stormen vil kunne nå vindhastigheter på 25 meter per sekund, og klassifiseres dermed som full storm.

Den høye temperaturen medfører nedbør i form av regn, mens det vil snø i høyden. Vinden, kombinert med snø, vil skape stedvis vanskelige kjøreforhold.

På yttersida på Senja meldes det om orkan i kastene mandag ettermiddag. Velkjente Ingrid Evertsen forteller til NRK at strømmen også har gått.

Roligere tirsdag

Tirsdag vil vinden bli redusert til vestlig frisk bris i Troms, mens det på kysten og i fjellet fortsatt vil være ruskevær - vestlig liten storm - som om formiddagen minker til liten kuling.

Les flere saker i Nordlys her

Stormens herjinger
Politiets operasjonssentral i Tromsø har siden kl 1400 mottatt 15 henvendelser fra ulike steder i politidistriktet om situasjoner og skader som følge av den kraftige vinden som har herjet på utsatte steder.

  • Flere tak har blåst av husene på grunn av den sterke stormen.
  • En båt som lå fortøyd ved en molo på Skattøra, hadde forskjøvet seg inn mot fjæresteinene og hekken på båten lå dypt nede i vannet. R/S Gideon har vært på stedet, men kunne ikke gjøre annet enn å konstatere at båten måtte bli liggende fortøyd der den lå.
  • En bilist meldte at skiboksen som vedkommende hadde på biltaket, ble blåst av under kjøring over Sandnessundbrua. Politiet har ikke hørt noe mer om skiboksen, og det antas at den rett og slett har blåst på havet.
  • I Tromsø sentrum har det blåst overende ulike trafikkskilt, et gjerde, trær og en sperrebukk over et hull i vegbanen. Bydrift har tatt seg av forholdene etter hvert.
  • I Senjahopen ble det meldt om 30-40 takplater som ble revet av et forretningsbygg. Melder anså det som for farlig å ta seg opp på taket for å utbedre skadene, og var bekymret for bilister og andre vegfarende i området. Vegtrafikksentralen og NRK trafikk ble informert om det inntrufne. En politipatrulje ble sendt til stedet for om nødvendig å sperre vegen, etter hvert dreide vinden slik at det ikke lenger var fare for at vinden skulle gjøre ytterligere skader. Mannskaper fra det lokale brannkorpset har sikret taket så godt det lar seg gjøre.
  • Et stort tre hadde lagt seg over riksveg 86 ved Tømmervikvatnet nord for Sørreisa, slik at det hindret normal trafikkavvikling. Vegtrafikksentralen ble varslet og skulle sende ut mannskaper for å fjerne treet.
  • Et fjøstak ble tatt av vinden i Nybygda på Silsand. Eier har fått sikret det meste og det var ikke nødvendig med ytterligere bistand.
  • Vinden har kastet en platting over et hustak på Kvaløysletta slik at pipen ble revet av. Melder sikrer selv restene etter hendelsen.
  • På vegen inn mot flyplassen på Bardufoss ble det meldt om et tre som lå og sperret kjørebanen. Brannvakta ved Bardufoss lufthavn ble varslet og sendte ut mannskaper for å rydde opp.
Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden