*Nettavisen* Nyheter.

Større bryster uten kirurgi

- Jeg har gått opp en til to BH-størrelser, sier kunde som besøkte klinikken i Oslo.

14.01.11 10:14

(SIDE2): Mange drømmer om større bryster, men nekter å legge seg under kniven.

På markedet tilbys både piller og kremer som lover å gjøre bysten din mer yppig. Også visse treningøvelser skal visstnok forandre utseende på brystene, men mange er svært kritiske til om disse metodene faktisk gir noen effekt.

– Ifølge våre kliniske resultater beholder 50 prosent av pasientene den nye bryststørrelsen i ett år eller mer. Noen opplever også at resultatet varer lengre, sier Sunny, innehaveren av Metrice-klinikken i Oslo.

– Ingen bivirkninger
På hans klinikk kan du nemlig både forstørre og løfte brystene, uten å gjøre så mye som et snitt i huden.

– Først masserer vi med aromatiske oljer for å forynge brystcellene og kollagenet. Deretter settes koppene på brystene, og maskinen støvsuger brystene oppover. Deretter stimuleres brystene med et rødt LED-lys for å aktivere dannelsen av flere brystceller, forteller Sunny til Side2.

Det skal ikke være noen bivirkninger med prosedyren, og Sunny mener at behandlingen snarere er med på å forbedre helsen til kundene.

– Støvsugingen stimulerer lymfesystemet og hjelper det med å kvitte seg med avfallsstoffer, forteller han.

Han sier selv at han har mange fornøyde kunder på behandlingslisten, men han understreker samtidig at det holder ikke med bare én behandling om man vil ha et varig resultat. Minimum 18 behandlinger behøves for å få maksimal effekt, om man da ikke er ute etter et «quick-fix».

– Noen kunder ser forskjell etter bare en behandling, og gjør dette for å få større bryster før de for eksempel skal på fest, forklarer han.

– Silikon siste alternativ
Tina er en av de som har prøvd den spesielle brystforstørrende behandlingen.

– Jeg ble veldig interessert i å prøve etter å ha blitt vist bilder av andre som hadde gjort det, sier hun til Side2.

Den 24-åringen mammaen forteller at brystene ble slappere etter amming. Hun innrømmer at hun hadde vurdert å få satt inn silikonimplantater, men likte ikke tanken på å få utført en plastisk operasjon for å forstørre frontpartiet.

– Silikon er det siste alternativet, sier hun bestemt.

Nå håper hun behandlingen skal få brystene til å se slik de så ut før hun fikk barn.

– Jeg håper at de blir stiligere. At de kommer på plass og får en rund og fin fasong. Slik var de før jeg fikk barn, men så ble de slappe. Jeg vil at de skal fylles opp igjen, forklarer Tina.

– Det er sykt
Hun har fram til nå bare gjennomført tre behandlinger, men påstår at hun allerede nå ser forskjell på brystene sine.

– Det er sykt. Jeg var skeptisk, men jeg ser at de har blitt rundere og fyldigere. Det er på en måte mer der når jeg tar på det, forklarer hun.

Størrelsen derimot har ikke endret seg, men Tina sier at dette ikke var hovedårsaken til at hun ville prøve behandlingen.

– De har ikke gått opp i størrelse enda, men de har løftet seg litt, og jeg ser at de har blitt mer fyldige allerede. Jeg trenger ikke at de blir større. Jeg er slank fra før, så det spørs om de blir så mye større etter bare tre behandlinger, reflekterer Tina.

Hun har blitt fortalt at hun trenger omkring syv behandlinger for å se den store forskjellen, og hun vil underveis selv avgjøre hvor mange ganger hun skal få påsatt brystpumpene.

– Det er litt føles litt rart. Det er på en måte litt morsomt. Jeg ligger der å tenke «hva om noen hadde sett meg nå!», sier hun og ler.

Hun fortsetter:

– Det er ikke vondt eller noe sånt. Man får litt merker etter sugekoppene, men det går bort nesten med en gang. Det avhenger hva slags trykk som brukes. En gang fikk jeg røde prikker på brystene, men det gikk bort etter to dager.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Billigere enn silikon
Behandlingen tar i underkant av tretti minutter, og Tina anbefaler den gjerne til andre.

– Spesielt til de som de i min situasjon. Det er jo ikke billig, men det er billigere enn silikon. Dette synes jeg er et bedre alternativ for de som ikke vil operere de tingene inni seg. Dette er sunnere for man fikser bare på det man har, sier 24-åringen.

Hver behandling koster 1200 kroner på Metrice-klinikken, men man kan også kjøpe pakker med 18 behandlinger til 10.800 kroner. Det er med andre ord en kostbar prosedyre, og selv om behandlingen ikke fører til varige resultater mener Tina det er et godt alternativ for henne akkurat nå.

– Jeg vil bare ikke under kniven. Det kan jo hende jeg får flere barn senere, og dette vil jo ikke påvirke noe i fhorld til amming slik som silikon kan gjøre, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

– Snakk om private kroppsdeler
Eileen har også prøvd behandlingen, men for henne var det i utgangspunktet et eksperiment.

– Jeg var nysgjerrig på om det var mulig å forstørre brystene uten kirurgi. Jeg er fortsatt i behandling, men det er helt utrolig - det funker. Jeg tror nesten ikke at det er sant. Jeg har gått opp i BH-størrelse, og formen på brystene har forandret seg, forteller hun.

Og legger til:

– Egentlig kom jeg for å få brystløft, men fikk beskjed om at jeg måtte øke størrelsen før jeg kunne løfte de.

Eileen har allerede fått utført syv behandlinger, men allerede etter første runde med brystmaskinen så hun forskjell

– Behandlingen er på ingen måte ubehagelig, men det var litt spesielt å gjøre det de første gangene, for det er jo snakk om ganske private kroppsdeler, sier 35-åringen som kan fortelle hun har gått opp omkring en til to BH-størrelser.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Vakuum-BH
Brystpumpe-metoden høres kanskje for godt ut til å være sant, men det er langt ifra en ny oppfinnelse. En meksikansk-amerikansk plastisk kirurg utviklet nemlig for om lag ti år siden en lignende metode, som fikk navnet BRAVA-metoden.

– Han ønsket en metode som kunne forstørre brystene noe ved hjelp av en ekspansjonsteknikk. Han utviklet derfor en vakuum BH , der det inni denne er to kopper som blir plassert utenpå brystene også blir det koblet på et vakuum som skal trekke brystvevet utover, for dermed og øke brystvevets celleproduksjon, sier plastisk kirurg, Pål Schistad, ved Fornebuklinikken i Oslo.

– Nedslående resultater
I motsetning til behandlingen Tina og Eileen har prøvd derimot måtte man med BRAVA-metoden gå med utstyret på seg i ti timer hver dag, i opptil flere måneder, for å få noe resultat.

– Vi prøvde denne metoden for cirka syv år siden ved Fornebuklinikken med nedslående resultater. For det første var det for pasientenes del svært ubehagelig å gå med dette utstyret, så de aller fleste ga opp etter relativ kort tid. Med andre ord en svært dårlig pasienttilfredshet, opplyser Schibstad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Og fortsetter:

– For det andre, noe som bekreftes av nær sagt alle andre plastiske kirurger som også har prøvd denne metoden, er at volumøkningen også er svært sparsom, og behandlingen må gjentas med jevne mellomrom for å opprettholde den moderate volumøkningen som eventuelt er oppnådd.

Schistad sier at man i beste fall kan oppnå en økning på cirka 1 mililiter per dag ved bruk av denne ekspansjonsmetoden, mens maks volumøkning ofte ikke var mer en 100 til 120 mililiter.

– Umiddelbart etter behandlingen vil pasientene oppleve at brystene har blitt en god del større, men denne volumøkningen består dessverre for det meste bare av vevshevelse på grunn av det langvarige vakuumet, og vil fort forsvinne av seg selv straks blodforsyningen blir normalisert.

Den plastiske kirurgen kan fortelle at BRAVA-metoden har blitt brukt som en tilleggsbehandling til kirurgiske inngrep når pasientenes bryster har vært små og stramme, og det med gode resultater.

– I de siste årene har metoden vært brukt i forbindelse med brystforstørrelse med eget fettvev, der man i utgangspunktet har noe små og stramme bryst, og der man trenger noe mer plass for å få satt inn fettcellene. Vår erfaring når det gjelder fettransplantasjon på små og stramme bryst er at disse som oftest er en uegnet gruppe for denne metoden. Best egnet er de som er kommet i noe mer moden alder, der brystene ikke lenger er så faste som i ungdommens dager, forklarer Schistad.

– Skader ikke å prøve
Kirurgen mener BRAVA-metoden derfor ikke er en spesielt god metode om man vil forstørre bystene.

– Men for dem som ønsker en svært liten volumøkning, og som holder ut med den langvarige og ubehagelige vakuum BH-en, er det i hvert fall ikke skadelig å forsøke. Man må bare få realistisk informasjon vedrørende det forventede resultat, advarer han.

Når det kommer til LED-lysene og hvorvidt disse øker collagenivået i brystene er han skeptisk. Han mener selv mener at den beste metoden å forstørre brystene på er enten ved brystproteser eller fettransplantasjon med eget fett, noe som også er en mer varig løsning for de som ønsker større bryster.

– Når det gjelder LED lys er dette behandling som tradisjonelt har blitt gitt for behandling av diverse hudproblemer. Dette har ofte gitt fine og forbedrende resultater hvor det er brukt riktig, opplyser han.

– Når det gjelder for bruk til brystforstørrelse, finnes det ingen dokumenterte artikler i den vitenskapelige litteratur at dette hjelper, og det blir derfor feil å tilby dette til pasienter i den hensikt, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.