*Nettavisen* Nyheter.

Større enn regjeringspartiene

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Erna og Siv har grunn til å smile.

21.01.10 09:27

I to meningsmålinger offentliggjort torsdag har de to partiene mye å gleder seg over. I en partimåling fra In-Fact, gjengitt i VG torsdag, har Høyre og Frp til sammen over 45 prosent oppslutning, mot regjeringspartienes 43 prosent.

Den andre partimålingen fra Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) viser også et klart borgelig flertall på Stortinget. Den viser også at Ap går tydelig fram og Frp går betydelig tilbake fire måneder etter stortingsvalget.

Hårstrå foran høyre
Arbeiderpartiet går fram 2,3 prosentpoeng på ANBs måling og får nå en oppslutning på 28,1. På den annen side har Fremskrittspartiet tapt 3 prosentpoeng siden den forrige målingen i desember. Siv Jensen kan nå notere 22,1 prosentpoeng for sitt parti.

Det er bare ett hårstrå foran Høyre, som får 21,9 prosent i målingen. Høyre har ligget stabilt på dette nivået siden etter stortingsvalget i fjor høst, hvor partiet fikk 17,2 prosent oppslutning. Også for de andre partiene er det bare snakk om små endringer.

SV får nå støtte fra 7,4 prosent av velgerne, mens både Sp og KrF ligger på 6 prosent blank. Venstre har en oppslutning på 4,7 prosent. Det er det samme som partiet fikk på desembermålingen.

Borgerlig flertall
Opinions politiske barometer for januar viser et klart borgelig flertall på Stortinget. Frp, Høyre, KrF og Venstre ville ha fått 95 mandater på Stortinget dersom det var valg i dag. Det er ti flere enn halvparten av setene i nasjonalforsamlingen.

På den annen side ville de rødgrønne bare ha fått 72 mandater. Det er 14 færre enn partiene fikk ved stortingsvalget i fjor høst. I tillegg ville partiet Rødt ha erobret to mandater.

Bare 73 prosent av de som stemte Ap ved valget holder nå fast ved statsministerens parti. 11 prosent har blitt usikre. På den annen side har Høyre en lojalitet på 87 prosent mens 84 prosent av tidligere Frp-velgere er i den samme kategorien. Bakgrunnstallene viser at Ap har mistet flest velgere til Høyre siden valget.

Bio-saken glemt?
– Dette er jo hyggeligere tall enn de vi så før jul, sier Ap-nestleder Helga Pedersen til ANB.

– Kan framgangen skyldes at dere har lagt biodieselbråket bak dere?

– Det kan nok være en forklaring. Jeg ser framgangen som et tegn på at vi er på vei mot en normalisering.

– Men målingen viser fortsatt et klart borgerlig flertall i befolkningen?

– Ja, målingen viser at vi må bruke 2010 til å argumentere for vår politikk. Tendensen går jo i vår retning, sier Pedersen optimistisk.

- Vil ha folk som samarbeider

Ifølge In-Fact-målingen fra VG ville Høyre og Frp fått 80 mandater på Stortinget dersom denne målingen hadde vært valgresultatet, bare fem færre mandater enn det som kreves for å få flertall.

- Høyre får uttelling for vår strategi om å samarbeide med alle. Folk vil ha folk som samarbeider, sier Solberg til VG.

Solberg sier Høyre ikke er interessert i å velge bort noen, noe Siv Jensen er uenig i.

- Vi kan ikke en gang til gå til valg med en så uavklart situasjon som vi hadde foran forrige valg, sier Jensen til avisen.

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU sier til VG at det ser ut til at de to partiene nå har har større evne til å vokse samtidig enn til å spise hverandre, noe som igjen går ut over både sentrum og Arbeiderpartiet.

(NTB/ANB/Nettavisen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag