*Nettavisen* Nyheter.

Storsatsing på strålevåpen

Foto: (Foto: Mauricio Lima / AFP)

Pentagon vil sende ut omstridte mikrobølgestråler fra kamphelikoptre.

25.07.09 12:12

Det amerikanske forsvarsdepartementet viser stor interesse for et ikke-dødelig våpensystem kalt Active Denial System (ADS).

Her brukes mikrobølgestråler med to meters diameter for å varme opp hudoverflaten hos ofrene til en slik grad at smerten tvinger dem på flukt. Våpenet er tenkt benyttet mot store folkemengder, for eksempel ved demonstrasjoner.

Femdobler budsjettet
ADS, som ble utviklet allerede i 2001, er ikke i bruk ettersom juridiske og sikkerhetsmessige hensyn ikke er avklart. Dette kan det bli en endring på: Nå har nemlig Pentagon femdoblet årsbudsjettet fra to til ti millioner amerikanske dollar, skriver NewScientist.com.

På det nåværende stadiet krever systemet en to meter lang antenne for å fungere. Målet er å utvikle en mer kompakt antenne, med mulighet til å sende større konsentrasjoner av mikrobølger, samt en styringsmekanisme som gjør den operativ mens flyet eller helikopteret den er montert på er i bevegelse.

Forbrent forsøkskanin
En amerikansk soldat meldte seg frivillig som forsøkskanin, men forsøket endte med sykehusinnleggelse der han måtte behandles for annengradsforbrenninger.

Eksterne forskere deler sin tvil med New Scientists lesere. Et hovedproblem synes å være at det går svært kort tid før styrken som gir ofrene lyst til å flykte går over til å gi alvorlige forbrenninger.

Et annet problem er at det virker å være umulig å styre mikrobølgenes intensitet over varierende avstander.

– Som kokende vann
– Det føltes som kokende vann. En må oppleve det for å forstå det, sa 60 Minutes-reporter David Martin som fikk kjenne strålene i forbindelse med en reportasje om ADS fra 2008.

Se 60 Minutes-reporter David Martin kjempe mot strålekanonen her (ekstern lenke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag