RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Storseier for Romney i natt

Foto: JIM BOURG (Reuters)
Sist oppdatert:
Jubelen sto i taket på Mitt Romneys valgvake da det ble klart at han har vunnet sin andre seier i kampen for å bli republikanernes presidentkandidat.

Da valglokalene stengte klokka 20 tirsdag kveld i den lille delstaten, utpekte alle de tre TV-kanalene CNN, Fox News og MSNBC Romney til vinneren av nominasjonsvalget. Kort etter takket Romney velgerne for å skape historie.

- Amerikanerne vet nå at vår framtid er lysere og bedre enn i de vanskelige tidene vi gjennomlever, sa den tidligere guvernøren og risikokapitalisten etter at han ble presentert av sin kone Ann.

Da 95 prosent av stemmene var talt opp, hadde Romney 40 prosent, mens Ron Paul hadde 23. Jon Huntsman ligger lenger bak med 17 prosent, Newt Gingrich har 10 prosent, Rick Santorum 9 prosent, og Rick Perry er helt bakerst med 1 prosent.

Godt nok

Romney har gjort det bra nok til at han må være godt fornøyd, ikke minst etter sin knappe seier i Iowa, selv om enkelte målinger de siste dagene ga ham helt opp i 47 prosent.

Med enda en seier i lomma kan han håpe å overbevise skeptiske velgere om at han er den som er best egnet til å slå president Barack Obama til høsten. Men ennå har han ikke greid å få særlig mer enn 30 prosent av velgerne i landet på sin side.

Men med to seire bak seg og en enorm pengekiste til videre valgkamp har han godt håp om å vinne også i konservative South Carolina neste uke. Da har han trolig nominasjonen i boks.

Uavhengige

Den som imidlertid har særlig grunn til å være fornøyd, er ultraliberalisten Ron Paul som gjorde det svært godt, ikke minst takket være unge velgere og uavhengige.

I New Hampshire har ikke bare republikanere, men også uavhengige velgere rett til å stemme på den republikanske lista, og nesten 50 prosent av velgerne var velgere som ikke er registrert som republikanere.

Ikke bare Paul, men også Romney har trolig profittert på det, siden mange av de uavhengige er folk som er mest opptatt av å nominere en republikaner som er i stand til å vinne over Obama til høsten.

Ron Paul har ingen sjanse til å bli nominert, og enkelte spekulerer på om han bruker valgkampen til å bygge opp en sterk organisasjon og stille som uavhengig kandidat ved valget i november.

Kurs mot sør

Moderate Jon Huntsman sa straks etter at resultatene begynte å komme inn, at tredjeplassen holder til at han fortsetter til nominasjonsvalget i South Carolina.

Han satset alt på å vinne i New Hampshire der det er mange moderate velgere, og et dårligere resultat enn han fikk, ville vært slutten for hans valgkamp.

Erkekonservative Santorum gjør det så godt han kunne forvente i en delstat der det ikke er mye sympati for hans ytterliggående syn på familieverdier og religion.

Før nestenseieren i Iowa, der han endte bare åtte stemmer bak Romney, lå han bare på rundt 3 prosent på meningsmålingene i New Hampshire.

Santorum reiser nå videre til valgkamp i South Carolina, USAs kanskje mest konservative delstat, der det er mye mer aksept for hans synspunkter.

Konservative

Men det gjenstår å se om han greier å bli en samlende figur for de kristenkonservative velgerne som mener at motstand mot abort, homofile ekteskap og utviklingslæren er viktigere enn nedgangstider og arbeidsløshet.

Både Gingrich og Rick Perry er nemlig også fortsatt med sørover.

At Perry fikk bare 1 prosent, bryr han seg ingenting om siden han fullstendig ignorerte New Hampshire og satset alt på sørstaten South Carolina der han som Texas-guvernør føler seg langt mer hjemme.

Gingrich er fortsatt såret og sint på Romney etter å ha blitt hardt rammet av negativ reklame i Iowa, og hans tilhengere har forberedt en saftig, nesten halv time lang film som tegner et bilde av Romney som en grisk og grådig kapitalist som har satt tusener av amerikanske arbeidere på gata med sin virksomhet.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere