RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Storselger norsk litteratur ute

Sist oppdatert:
Mer fokus på salg av norske bøker til utlandet i forlagene, har gjort at norske forfattere nå for alvor har brutt gjennom den tunge engelskmuren.

I fjor tok både Aschehoug og Gyldendal grep og satte enda mer ressurser inn på å selge og markedsføre norske forfattere i utlandet. Opprettelsen av såkalte agencies har vært en suksess.

- Agenturet gir oss tyngde og en kontinuerlig styrke mot det internasjonale markedet. Vi har fått mer ressurser i et marked som stadig blir tøffere, sier Gina Winje i Aschehoug Agency til TV 2 Nettavisen.

Aschehoug Agency inngikk i 2004 158 kontrakter, hvorav Jostein Gaarder og «Appelsinpiken» tok flesteparten. Gaarder er et slagskip i Aschehoug-systemet.

Gaarder skaper interesse
- Men det vi ser er at interessen Gaarder skaper, også kommer andre norske forfattere til gode, sier Gina Winje.

Spesielt er det at den såkalte engelskmuren ser ut til å ha blitt revet for en del forfattere, selv om Winje understreker at det engelskspråklige markedet fremdeles er tung materie.

Av alt Storbritannia og USA gir ut i løpet av ett år, er henholdsvis tre og 2,8 prosent oversatt litteratur. Når så Jo Nesbø bryter inn på det engelske krimmarkedet med «Marekors» i år, er det litt av en bragd.

Langsiktig arbeid
- Vi arbeider hardt og intenst mot det engelskspråklige markedet, men dette er langsiktig arbeid, sier Gina Winje.

Også Dag Solstad, Per Petterson og Thorvald Steen kommer ut på engelsk i år. I tillegg er virkelig det øst-europeiske markedet kommet på banen ved siden av norske forfatteres hovedmarked, Tyskland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere