Gå til sidens hovedinnhold

Største baconmangel i Sverige på flere tiår

Mange svenske dagligvarebutikker har ikke hatt bacon på flere uker.

Det er knapt med svinekjøttprodukter i dagligvarebutikker over hele landet, viser en undersøkelse utført av Sveriges radio.

- Situasjonen har faktisk vært ganske kaotisk. Jeg har aldri vært med på noe lignende. Det er helt unikt. Det er ikke noe kjøtt på lager, så alt som kommer ut går rett i hyllene eller til kjøttproduksjon, sier Majsan Pense, kategorisjef for kjøtt hos Coop Sweden, til radiokanalen.

Les med Nettavisen Pluss-abonnement: Svenskehandel: Vanvittige prisforskjeller på gourmetvarer

- Påvirkes av sommertørken

Ifølge Pense har mangelen på svinekjøtt vært spesielt tydelig de siste ukene ettersom mangelen på fôr tvang mange grisebønder til å slakte flere svin enn planlagt, som et resultat av sommertørken i 2018.

I tillegg tar det tid før purkene blir gravide og kan avle nye griser i flokkene. Pense mener det er spesielt fire årsaker for at utvalget av svinekjøtt er slik som det er i dag.

- På den ene siden påvirkes vi fremdeles av tørken fra 2018. Vi har svinepest i Kina. Vi har økt etterspørsel etter svensk svinekjøtt. Vi hadde tross alt denne lange juleferien som påvirket spesielt denne januar, sier Pense.

Les også: Test av matpriser: Store prisendringer hos dagligvarekjedene

Grillsesongen trues av svinekjøttmangelen

En undersøkelse av de forskjellige dagligvarekjedene viser også at store porsjoner bacon er praktisk talt ute av syne i flere deler i Sverige.

Dette fører til færre kampanjer med bacon. Dermed blir det ikke ekstrapriser på disse produktene så ofte i kjølebenkene de neste seks månedene. Allerede kan bransjerepresentanter si at sommerens grillsesong vil påvirkes av mangelen på svinekjøtt.

Les også

TV 2 mister Premier League-rettighetene: NENT overtar TV-sendingene

Meldingen om bacon-mangel er i enkelte butikker varslet ved bruk av skilt. Den beskjeden mottas med blandede følelser hos kundene.

- Det er trist at det er mangel på det, sier Göran Israelsson til Sveriges radio.

Imidlertid synes ikke en annen kunde radiokanalen har snakket med at baconmangelen er et stort problem. Andrea Gadd er vegetarianer og bryr seg ikke om mangelen, men Oskar Björs reagerer kraftigere:

- Kjedelig. Gå til kjøttdisken nå og fyll opp, sier Björs.

Kommentarer til denne saken