RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Storstreik truer butikker og restauranter i USA

New York (NTB-Reuters-FNB): Ansatte på kjappmatsteder og i butikker over hele USA gjør seg klare til å legge ned arbeidet som ledd i en lønnspolitisk kamp. Streiken er den største den amerikanske handelssektoren noen gang har opplevd.

Blant kjedene som kan bli rammet, er McDonald's. Burger King, Wendy's og flere andre, meldte amerikanske medier torsdag. Også butikkansatte i Macy's, Sears og Dollar Tree har varslet at de går til streik.

Streikevarselet gjelder for 50 byer fra Boston i nordøst til Alameda i California i vest. Streiken settes i verk til støtte for et krav om at den lovfestede minstelønnen i USA mer enn dobles fra dagens 7,25 dollar (44 kroner) til 15 dollar (91 kroner) per time.

- I gjennomsnitt betales det nå 7,35 dollar til folk som jobber 20 til 25 timer i uken, og det betyr at de får utbetalt rundt 10.000 dollar (vel 60.000 kroner) i året. Det kan man ikke leve av, sier aktivisten Martin Rafanan i St. Louis i delstaten Missouri.

Han peker på at de fleste av arbeidsgiverne som rammes av streiken, er svært lønnsomme selskaper. McDonald's framholder i en kommentar at konsernet har som målsetting å betale konkurransedyktige lønner og å gi unge ansatte en god start på yrkeslivet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere