Gå til sidens hovedinnhold

Storstreiken er avblåst

- Jeg er glad for enigheten, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Det blir ingen storstreik i offentlig sektor fra torsdag morgen.

Ved 06-tiden ble partene enige om å videreføre dagens tjenestepensjonsordning - det vil si at 66 prosent av sluttlønnen ved 65 år etter 30 års opptjening, står ved lag.

Nytt nederlag
- Dette er en «modifisert bruttoordning», siden det er en forutsetning at en levealdersjustering innføres i 2011, sier meklingsmann for kommunene, Dag Nafstad, til TV 2 Nyhetskanalen.

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen nådde altså ikke frem med sitt nitidige arbeid med å få gjennomslag for ny pensjonsavtale, dagen etter at opposisjonen fremmet mistillit mot næringsminister Sylvia Brustad.

- Sikrer gode pensjoner
Men statsminister Jens Stoltenberg uttrykker glede:

– Jeg er glad for at det er oppnådd enighet om tjenestepensjon i offentlig sektor. Enigheten innebærer at vi sikrer gode pensjoner for ansatte i stat og kommuner, samtidig som Stortingets pensjonsforlik følges opp, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Partene er ikke helt fornøyd:

- Vi unngår streik, men hadde ønsket at det var mulig å finne en mer langsiktig og bærekraftig løsning som i sterkere grad hadde stått seg i forhold til levealdersjustering og indeksering, sier forhandlingslederne Gunn Olander i YS-K og Pål Arnesen i YS-S.

- Vi er skuffet over ikke å ha funnet en fremtidsrettet løsning. Men på det nåværende tidspunkt var dette den beste løsningen vi kunne komme frem til, sier leder Curt A. Lier i Akademikerne Stat - som er glad for det gode samarbeidet på arbeidstakersiden.

Natten - time for time
Ved 05-tiden skjedde det endringer, etter en lang natt med møtevirksomhet.

- Vi er på vei til Riksmeklingsmannen, bekreftet forhandlingsleder for Unio Kommune, Helga Hjetland, overfor NTB like før klokken 5 torsdag morgen.

En fysisk forflytting fra statsrådens kontor til Riksmeklingsmannen kan i teorien både bety brudd og påfølgende streik, og det kan bety at det er enighet i lønnsoppgjøret der pensjon er den store stridssaken.

- Venter på svar fra statsråden
Klokken 02.30 gikk forhandlingslederne til videre samtaler med arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersens for andre gang siden fristen gikk ut ved midnatt.

Klokken 03.45 har partene fremdeles ikke kommet til noen enighet.

- Vi venter fremdeles på statsråden som trenger mer tid, sier forhandlingsleder for Unio-stat Arne Johannessen til Nettavisen klokken 03.45.

Forhandlingene fortsetter
Rundt klokken 01.00 natt til torsdag forlot forhandlingslederne for de fire hovedsammenslutningene, YS, LO, UNIO og Akademikerne arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersens kontor.

- Vi skal møtes igjen klokken 02.30. - Det er ikke lett å se noen løsning, sa forhandlingsleder for Unio-stat Arne Johannessen i en kort kommentar til Nettavisen rett før klokken 02.00.

- Gå på jobb
- LO Stats forhandlingsdelegasjon har gjennomført tunge runder med diskusjoner internt. Både teknisk og politisk er pensjonssaken en av de største utfordringene hovedsammenslutningene har stått overfor, skriver LO stat på sine hjemmesider ved 02-tiden.

De råder samtidig de som er plukket ut til en eventuell streik til å gå på jobb, dersom det fortsatt forhandles når arbeidsdagen begynner.

Les også: Her kan det bli storstreik torsdag

- Ikke nærmere en løsning
Kort tid før partene gikk i møte ved midnatt for å gi tilbakemelding på statens foreløpig siste tilbud i årets lønnsoppgjør, der pensjon er den store stridssaken, mente Johannessen det fortsatt var overhengende fare for storstreik.

- Vi er ikke noe nærmere en løsning, sa Johannesen på SMS til Nettavisen klokken 23.30.

Les mer: - Ikke nærmere noen løsning

Onsdag kveld ved midnatt gikk meklingsfristen ut. Blir det brudd, går nærmere 30.000 ansatte i stat og kommune ut i streik fra arbeidstidens start torsdag morgen fra klokken 06.00.

Barnehager, skoler og sykehjem vil bli rammet av en eventuell streik. I tillegg vil dørene bli stengt ved en rekke offentlige kontorer.

Kommentarer til denne saken