Stort behov for hjelp

Foto: AAMIR QURESHI (Afp)

Folk bor i teltlandsbyer på midtrabattene, hele boligfelt er tatt av flommen og barn bader i skittent vann. Hjelpebehovet i Pakistan er stort.

15.08.10 18:45

Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) var med da en delegasjon fra Norges Røde Kors besøkte et av de hardest flomrammede områdene i det nordvestlige Pakistan fredag.

Totalt sammenraste boligfelt og mangel på nødhjelp preget besøket. Folk bor under presenninger og i telt på midtrabatter. Barn bader i skittent vann. Lukten fra døde dyr preger fortsatt luften. Mange av de vi treffer på er fortvilte, og mange forteller at hjelpen ennå ikke har nådd dem.

Preget generalsekretær

Generalsekretær Børge Brende i Norges Røde Kors var tydelig preget etter et besøk i et boligfelt som er fullstendig sammenrast etter vannmengdene. Her bodde 40.000 mennesker. Det finnes bare mursteinshauger og søle igjen.

– Røde Kors og Pakistan Røde Halvmåne sitt mål er å nå ut til over to millioner mennesker de neste ukene. Seks millioner er avhengig av nødhjelp for å overleve. Vi har lagre her i Peshawar-området og hjelp er underveis. Men foreløpig er det for lite hjelp som kommer frem, og det er for lite nødhjelp i Pakistan. Pakistan er et fattig land, og det trengs en stor internasjonal dugnad. Jeg håper flere land vil følge den norske regjeringens eksempel, sier Børge Brende, generalsekretær i Norges Røde Kors til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Vil ta lang tid

Norske myndigheter har nå gitt 100 millioner kroner til organisasjoner som jobber med nødhjelp i det flomrammede landet.

– Utfordringen nå er å få nødhjelpen til å komme frem. Det vil ta lang tid før mange av flomofrene har et sted å bo. Det som er viktig nå er at folk ikke blir syke, at de får et sted å bo, rent vann og mat, sier Terje Thodesen ved den norske ambassaden i Islamabad til ANB.

50.000 frivillige

Pakistan Røde Halvmåne har satt ut 80 mobile helseteam for å hjelpe flomofrene. Hos et slikt team utenfor Nowshera treffer vi Namdar Hussain (23). Han har fått nyreproblemer og er dehydrert fra vannmangel. Han bor nå på en skole, ettersom huset han bodde i har kollapset.

– Han vil bli frisk, men vi vil sende ham til et sykehus for nærmere undersøkelse, sier Dr Raifullah Bangash i Pakistan Røde Halvmånes mobile helseteam.

50.000 av de til sammen 120.000 frivillige i Pakistan Røde Halvmåne jobber i forbindelse med katastrofen, også i de mobile helseteamene. Helseteamet i landsbyen vi besøker har også et eget rom for kvinner. Her sitter en mor og hennes tre barn. To av dem har fått diare, og moren er bekymret., selv om hun koker vannet hjemme.

– Folk i denne landsbyen har utdanning. Vi har blant annet kvinnelige hjelpearbeidere som gir opplæring i hvordan de skal koke vannet riktig, og det er forebyggende, sier Dr Bangash.

Det første tilfellet av kolera i forbindelse med flomkatastrofen ble bekreftet lørdag.

Flom i sør

Flommen i Pakistan hadde sitt utsping i det nordvestlige Pakistan. Flommen har de siste dagene trukket sørover og nådd Sindh-provinsen og Punjab-provinsen. 1600 mennesker har omkommet i flommen, og mer enn 700.000 hus er sterkt skadd eller helt ødelagt. 14 millioner mennesker er berørt av naturkatastrofen. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.