Det har stormet på Stortinget denne uken etter at Adressa tirsdag avslørte at stortingspresident, Eva Kristin Hansen (Ap) i perioden 2014 til 2017 fikk gratis pendlerleilighet i Oslo i strid med reglene.

Torsdag ettermiddag måtte Hansen redegjøre for saken i et møte med de parlamentariske lederne på Stortinget. I etterkant sa hun at det ikke var opp til henne å vurdere om hun hadde tillit, hun beklaget og sa hun misforstod reglene.

Torsdag kveld snudde vinden. Klokken 18.19 opplyste Oslo politidistrikt om at de har opprettet etterforskning av pendlerboligsakene ved Stortinget. Fem minutter senere varslet Hansen at hun trer til side som stortingspresident.

3 av 4 hadde ikke tillit

Før torsdagens nyhet om at Hansen trekker seg hadde InFact på oppdrag for Nettavisen spurt velgerne om de hadde tillit til Hansen som stortingspresident.

Og folkets dom er klar: I alt mente nemlig 74,2 prosent de ikke hadde tillit til Hansen som stortingspresident. Kun 13 prosent svarte at de hadde tillit til Hansen, mens 12,9 prosent svarte at de ikke visste.

Også før torsdagens nyhet var folket klar i sin tale. 69 prosent mente hun burde trekke seg, mens kun 15,8 prosent mente hun ikke burde gjøre det.

Hele 78 prosent av de som ble spurt sier de ikke tror på forklaringen som Eva Kristin Hansen har oppgitt som grunnen til at hun handlet i strid med reglene. 10,6 prosent tror på forklaringen Hansen har kommet med, og 11,4 prosent har svart at de ikke vet.

At saken har engasjert befolkningen, er det ingen tvil om. Hele 91,6 prosent av de som ble spurt sier de har fått med seg saken om Eva Kristin Hansens pendlerleilighet.

636 personer deltok i meningsmålingen. Feilmarginen er på 3,6 prosent

Les også: Støre: Riktig at stortingspresidenten fratrer

Hadde ikke tillit hos noen velgergrupper

I målingen kommer det også fram at det er enighet blant velgerne til de forskjellige partiene.

Selv i Hansens eget parti, Arbeiderpartiet, var det kun 20,9 prosent som hadde tillit til henne som stortingspresident. 69,9 prosent av Ap-velgere hadde ikke tillit, og 59,4 prosent mente hun burde trekke seg.

Slik svarer de ulike partienes velgere fordelt etter prosent:

Det er blant velgerne hos MDG Hansen finner mest støtte. 28,6 prosent av MDG-velgerne mente stortingspresidenten ikke behøvde å trekke seg. Likevel var det 57,1 som mente hun burde fratre stortingspresident-stillingen.

Hos Frp-velgerne var det ingen tvil. 86,4 prosent av deres velgere sa at Hansen burde trekke seg som stortingspresident.

Les også: Høyres visepresident vil ta ansvar fram til ny president er valgt

Frp-leder Sylvi Listhaug er på bølgelengde med sine velgere på dette punktet. Hun var nemlig en av de første politikerne på Stortinget som sa at Hansen burde vurdere sin stilling. Det sa hun onsdag.

– Det er veldig klokt at hun gjør det, samtidig som jeg skjønner at det er en veldig vanskelig sak for henne. Men her var det ingen vei utenom, sier Listhaug til NTB.