*Nettavisen* Nyheter.

Stort forhandlingsmøte i Kiev

President Viktor Janukovitsj, flere ukrainske opposisjonsledere, en rekke folkevalgte og tre EU-ministre har forhandlet om en løsning på krisen i Ukraina i hele natt.

21.02.14 07:19

Først fredag morgen klokken 6.40 norsk tid opplyste en EU-kilde at møtet var over. Samtalene, som betegnes som svært vanskelige, skal gjenopptas i løpet av formiddagen.

Utenriksministrene Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius og Radoslaw Sikorski fra Tyskland, Frankrike og Polen deltok på forhandlingsmøtet. De skulle egentlig ha reist tilbake til Brussel for å delta på et møte om situasjonen i Ukraina torsdag.

I stedet ble de igjen i Kiev for å fortsette samtalene om en mulig løsning på krisen som til sammen har kostet minst 75 mennesker livet.

Også den russiske utsendingen Vladimir Lukin sluttet seg til forhandlingene natt til fredag, ifølge BBC.

Mange døde
Maratonforhandlingene foregikk et lite stykke unna Uavhengighetsplassen, hvor flere titall mennesker ble drept i voldsomme sammenstøt torsdag morgen.

Natt til fredag var det fortsatt mange demonstranter på plassen. Noen hørte på taler og appeller, noen forberedte mat til dem som overnattet, men det kom ikke meldinger om nye sammenstøt.

Mindre enn et døgn tidligere minnet plassen om en krigssone idet en gruppe demonstranter angrep opprørspolitiets sperringer. 45 mennesker ble drept, blant dem tre politifolk, ifølge det ukrainske helsedepartementet. Helsepersonell tilknyttet opposisjonen mener det riktige antallet døde er over 60.

– Man kan bli drept over alt. Det er ingen som kontrollerer opprørspolitiet nå. De er mer som en gruppe drapsmenn, sa demonstranten Vira til NRK s reporter i Kiev.

Både politi og demonstranter parter skjøt med skarpt torsdag, og begge parter sa de ble beskutt av snikskyttere som siktet mot hode og bryst.

Politifolk løslatt
En gruppe på nærmere 70 politifolk som var tatt som gisler av demonstrantene, ble sluppet fri natt til fredag, ifølge BBC.

En gruppe demonstranter knuste rutene på en buss som fraktet politifolkene da de skulle løslates. To prester klatret opp på taket av bussen og ba om at bussen ikke måtte stormes, ifølge redaktøren av avisa KyivPost. Deretter fikk politifolkene forlate stedet til fots.

En del av aktivistene ønsket å beholde politifolkene som gisler for å utveksle dem mot pågrepne demonstranter. Ukrainas innenriksdepartement uttalte torsdag at politiet hadde fått tillatelse til å bruke våpen for å frigjøre kollegene som ble holdt fanget..

– Godtar nyvalg
Ifølge Polens statsminister Donald Tusk er president Janukovitsj åpen for å arrangere valg på både ny nasjonalforsamling og ny president i løpet av året.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius var imidlertid mindre optimistisk da han kommenterte samtalene torsdag. Forhandlingene var veldig vanskelige, ifølge ministeren, som ikke trodde det lå an til noen enighet med det første.

Mens trekløveret Sikorski, Steinmeier og Fabius har forhandlet i Kiev, besluttet EU torsdag å innføre sanksjoner mot Ukraina. Så langt er det ikke bestemt hvilke personer som vil bli rammet av sanksjonene.

Norge vil innføre samme type sanksjoner som EU, og USA truer med nye sanksjoner mot personer som er ansvarlig for volden i Ukraina.

Amerikanske myndigheter innførte onsdag visumrestriksjoner for 20 ukrainske tjenestemenn som skal stå bak brudd på menneskerettighetene.

Stemte mot regjeringen
President Janukovitsj gikk på et nederlag da Ukrainas nasjonalforsamlingen torsdag stemte for et vedtak om at politistyrkene ikke lenger får bruke skytevåpen. I vedtaket heter det også at politiet skal trekkes bort fra sentrum av Kiev, ifølgeBBC.

Foreløpig er det uklart hvilken betydning resolusjonen vil få, siden den må godkjennes av Janukovitsj for å tre i kraft. Ifølge nyhetsbyrået Reuters vil presidenten trolig ignorere avstemningen.

Over 30 folkevalgte fra presidentens eget parti stemte for forslaget, og flere opposisjonsledere betegner avstemningen som svært viktig. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.