*Nettavisen* Nyheter.

Stort gjennombrudd for indiske rakettforskere

New Delhi (NTB-DPA): En indiskbygget rakett med flytende, nedkjølt drivstoff har plassert en kommunikasjonssatellitt i bane. India har dermed mestret en teknologi som er helt nødvendig for landets videre ambisjoner i rommet.

02.07.14 10:20

Raketten er den første med indiskbygde motorer som bruker flytende, nedkjølt oksygen og hydrogen som drivstoff. I mer enn to tiår har indiske forskere jobbet for å få dette til.

Raketten, med navnet Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) D5, ble skutt opp fra Sriharikota-basen i delstaten Andhra Pradesh søndag. Oppskytingen kostet i underkant av 350 millioner kroner.

Bare fem andre land har utviklet romraketter med flytende, nedkjølt drivstoff, nemlig USA, Russland, Frankrike, Japan og Kina. I 1992 hindret USA Russland i å sende slik raketteknologi til India, av frykt for at landet ville bruke den til militære raketter. Dermed startet India sitt eget forskningsprogram.

Russiske motorer ble brukt i de første fem oppskytingene av GSLV-raketten.

- Vi pleide å kalle GSLV en slem gutt. Men i dag har den slemme gutten blitt veldig lydig og har gjort jobben grundig, sier S. Ramakrishnan, som er forsker hos den indiske romorganisasjonen ISRO. India har i likhet med Kina store ambisjoner i verdensrommet og sendte for en måned siden en sonde mot Mars. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag