Stort område i brann i Sør-Trøndelag

UTE AV KONTROLL: Lyngbrannen i Flatanger i Nord-Trøndelag er tirsdag morgen ved 08-tiden ute av kontroll.

UTE AV KONTROLL: Lyngbrannen i Flatanger i Nord-Trøndelag er tirsdag morgen ved 08-tiden ute av kontroll. Foto: Ove Magne Ribsskog (Flatangernytt/NTB Scanpix)

Mellom 80 og 100 bygninger står i fare for å bli tatt av flammene.

28.01.14 08:40

* Fare for at brannen sprer seg til bebyggelsen på Hårstad og resten av Sørnessen-halvøya

* 80-100 bygninger truet av flammene

* Rundt 20 beboere i Hasvåg og Småværet evakuert

* Skogbrannhelikopter fra Værnes er klokka 08.30 på vei

Lauvsnes/Oslo (NTB): Lyngbrannen i Flatanger kommune i Nord-Trøndelag har spredt seg til bebyggelse og er ute av kontroll. Mellom 80 og 100 bygninger står i fare for å bli tatt av flammene.

Følg Twitter-meldingene fra Nord-Trøndelag politidistrikt lenger ned i saken

- Vi har fått melding om at det har tatt fyr i bebyggelsen i Hasvåg, sier operasjonsleder Johnny Olsen i Nord-Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen .

Lyngbrannen i Uran-området i Flatanger ble varslet klokken 22.30 mandag kveld. To timer senere ble rundt 20 beboere i Hasvåg og Småværet evakuert. Sterk vind gjorde det vanskelig for brannmannskapene å begrense brannen, og i løpet av natten ble et stabbur tatt av flammene.

Brannhelikopter
Tirsdag morgen spredte brannen seg nordover på halvøya til Hasvåg. Den truer Hårstad lengst nord og Småværet helt vest på halvøya. Ifølge NRK er mellom 80 og 100 bygninger i fare.

Politiet sier brannvesenet ikke har kontroll over lyngbrannen.

- Vi er bekymret for boligene til folk. Vi ser ingen annen mulighet enn å prøve å slukke brannen fra lufta, sier operasjonsleder Rune Reinsborg til Adresseavisen.

Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap sender et brannhelikopter fra Trondheim til Flatanger i morgentimene. Redningsskøyta Harald V er også på vei til området for å observere brannen fra sjøen, opplyser Hovedredningssentralen for Sør-Norge til NTB.

- Dramatisk
Flatanger-ordfører Olav Jørgen Bjørkås betegner situasjonen som dramatisk og uoversiktlig.

- Nå er det naturkreftene som styrer. Alle som bor på Hårstad, Småværet og Hasvåg er evakuert, og jeg er svært bekymret for bebyggelsen på Hårstad og utover, sier Bjørkås til lokalavisen Flatangernytt.

Han forteller at det på grunn av den kraftige røykutviklingen ikke er mulig for brannmannskapene å oppholde seg på Hårstad-siden av fjellet.

Det bor rundt 20 personer på halvøya, og alle beboerne er evakuert til Drageid leirskole hvor de blir tatt vare på av Flatanger kommunes kriseteam. (©NTB)

Foto: Henrik Sundgård

Anslagsvis 100 mål brenner i bratt terreng. Foto: Henrik Sundgård (NTB Scanpix)

HTML EMBED
!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.