*Nettavisen* Nyheter.

Stort slag mot fildeling

Den gamle frihavnen for fildeling tapte i retten så det suste.

07.07.08 10:59

Den nederlandske anti-piratorganisasjonen Brein har hatt stor suksess i sin kamp mot store fildelingsnettsider, og hadde blant annet stor suksess i kampen mot ShareConnector og Oink.

Har kjempet mot nettleverandør
Den siste tiden har de derimot vært mest kjent for sin kamp mot den nederlandske nettleverandøren Leaseweb, som tidligere solgte nettilgang til dusinvis av BitTorrent-nettsteder, som What.cd, BTjunkie, waffles.fm og btmon.com. I fjor bestemte en nederlandsk rett at nettleverandøren måtte stoppe nettstedet everlasting.nu, samt gi fra seg all informasjon de har om bakmennene for nettstedet.

Til tross for at Leaseweb anket saken, så førte dette til at selskapets BitTorrent-kunder rømte til andre tilbydere.

Tapte ankesaken
Nå melder TorrentFreak at Leaseweb har tapt ankesaken mot Brein. Nederlandsk rett mente at Everlasting var med å legge til rette for opphavsrettsbrudd ved å la brukere laste ned innhold via torrent-filer som lå på deres nettsider.

Leaseweb skal ha hevdet at det ikke har vært snakk om noe opphavsrettsbrudd fra Everlastings side fordi torrent-filene i seg selv ikke inneholder opphavsrettsbeskyttet materiale. Dette mente derimot dommeren var irrelevant, siden disse filene er en essensiell del av nedlastignsprosessen.

HVA ER EN TRACKER? LES OGSÅ: Slik fungerer BitTorrent

Fokus på tracking
I dommen skal det ha blitt lagt stor vekt på at Everlasting selv sto for den såkalte trackingen av filene. Det er derfor usikkert om saken er relevant i forhold til den kommende rettssaken mellom Brein og gigantnettstedet Mininova, ettersom Mininova kun fungerer som en søkemotor og nedlastingsside for torrent-filer, mens de tracker ikke sine egne filer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.