RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stort sprik om retten til uføretrygd

Illustrasjonsfoto rettsbygning.
Illustrasjonsfoto rettsbygning. Foto: Camilla Svendsen
Sist oppdatert:
Store forskjeller mellom dommerne i Trygderetten.

Over 26.000 saker om uføretrygd er behandlet i Trygderetten fra 1998 til 2013. En analyse av dommene viser at hvilken dommer saken havner hos, har stor betydning for utfallet av saken.

Ifølge en analyse av alle dommene, som Aftenposten har gjennomført, gir dommerne som ligger i den liberale enden av skalaen, innklagerne medhold i rundt 40 prosent av sakene. De strengeste dommerne har gitt medhold i ned mot 10 prosent av sakene, skriver avisen.

Til sammen har 112 personer vært såkalt rettsadministrator i denne perioden. Ifølge Aftenposten er det ingen spesialisering blant dommerne i uføresaker. Ettersom sakene også fordeles på tilfeldig grunnlag, vil dommere som har behandlet et stort antall saker, ha stått overfor omtrent det samme sakskomplekset.

– Spredningen mellom dommerne er mye større enn det som kan forklares med rene tilfeldigheter. Det viser at de er uenige om hvor grensen for å få trygd, bør ligge, sier forsker Magne Mogstad ved Universitet i Chicago til avisen.

Mogstad har sammen med Andreas Kostøl ved Statistisk sentralbyrå forsket på sosiale og økonomiske konsekvenser av uføretrygd. Som et ledd i dette arbeidet har de analysert hvor strenge trygdedommerne har vært, men i en tidligere tidsperiode enn den Aftenposten har sett på. I sin undersøkelse kan de dokumentere et sprik på rundt 26 prosentpoeng fra den strengeste til den mest liberale dommeren.

– Resultatene er tankevekkende ut fra et rettssikkerhetsperspektiv, fastslår forsker Simen Markussen ved Frischsenteret.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere