Gå til sidens hovedinnhold

Stort sykdomsutbrudd på Dana Cup - 40-50 personer er smittet

Flere fotballag fra Bergen er rammet etter stort utbrudd av omgangssyke på fotballturneringen Dana Cup i Danmark.

OSLO (Nettavisen): Ifølge avisen Nordjyske er mellom 40 og 50 personer smittet av omgangssyke. Disse blir nå isolert for at ikke smitten skal spre seg videre.

Ifølge avisen har smittet brutt ut blant de 800 spillerne som har vært innkvartert på Muldbjergskolen i Hjørring . Flere aldersbestemte lag fra Bergen holder til ved skolen under fotballturneringen. Idrettsklubbene Nymark, Bjarg, Gneist og Søreide er blant dem som skal være rammet av omgangssyke.

Lagleder Bård Kittang for Nymark gutter 14 sier problemene meldte seg onsdag:

- Da folk begynte å bli syke, ble en del av dem evakuert fra skolen sammen med foreldrene, mens de som er på Dana cup uten foreldre har vi fått lagt inn i tre ledige rom vi har omgjort til isolat. I morges hadde vi 26 syke på isolat, sier Kittang til Bergensavisen torsdag formiddag.

Mistenker norovirus

Ingen er alvorlig syke, men de syke får ikke komme tilbake til skolen før epidemien er over, forteller han.

Han beskriver symptomene som primært oppkast, men også diaré og magesmerter.

- Vi tror det er omgangsyke forårsaket av et virus. Det vanligste er norovirus, men vi vet ikke om det er dette de er rammet av. Norovirus er ekstremt smittsomt og blant unge gutter som bor tett sammen vil det spre seg raskt, sier Kittang.

- Folk lå omkring og spydde

Egil Skjoldmo, lagleder for Søreides gutter 12-lag, ble også oppmerksom på utbruddet onsdag:

- Vi fikk først høre om det da vi skulle spise middag i matsalen i 19-tiden. Da vi kom tilbake til skolen vi bor på et par timer senere, lå det folk rundt om kring og spydde, sier han til Bergensavisen.

Han forteller at toaletter og garderober torsdag morgen ble reservert for syke eller stengt. Det er satt frem antibac og klorin ved matsalen, som også er stengt. Onsdag ble en stor vaskeprosess startet på skolen, der spesielt bad og dusj ble skrubbet med klorin.

Skjoldmo mener de hygieniske forholdene så langt har vært dårlige på skolen og sier til BA at han ikke er overrasket over utbruddet.

Arrangør hevder å ha kontroll

- Det er ingen panikk. Det er under kontroll, og de smittede får tilsyn av leger, sier pressesjef Torben Vandsted i Dana Cup til Nordjyske.

Han sier de har startet undersøkelser for å finne årsaken til utbruddet.

Hvert år deltar mer enn 1100 aldersbestemte lag i turneringen i Hjørring i Danmark, melder NTB.

Kommentarer til denne saken