RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stortank snudde

Sist oppdatert:
Ratene for supertankerne har vist tegn til bedring den siste uken etter fall den siste tiden.
Det er spesielt markedet for VLCC'ene i Atlanterhavet som har vist en positiv utvikling den siste uken, men også god aktivitet i Midtøsten har bidratt til å dra ned den lange listen over ledige skip noe.

Resultatet er et løft i raten på strekningen Vest-Afrika til Mexicogolfen fra worldscale 60 til ws 67,5 ifølge den ukentlige markedsrapporten til skipsmeglerhuset Fearnleys. Fra Midtøsten til Signapore har ratene krabbet opp 6 poeng til ws 65 den siste uken.

Den langelisten over ledige skip for de neste 30 dagene fra Midtøsten er fortsatt tung, med hele 84 enheter eksklusive Tankers-poolen og Frontlines skip. Fearnleys ser imidlertid mulig drahjelp av en tidlig lansering av lasteprogrammene for august.

Suezmax-markedet har fortsatt å holde en rimelig stabil utvikling, selv om ratene er noe ned. På strekningen Vest-Afrika til USA har raten falt 15 poeng til ws 105, mens fallet i det Indre Middelhav er på marginale 5 poeng til ws 115 den siste uken.

Fakta:

VLCC (Very Large Crude Carriers), råoljetankskip på mellom 220.000 og 310.000 dødvekttonn.

ULCC (Ultra Large Crude Carriers), råoljetankskip større enn 310.000 dødvekttonn.

Suezmax, råoljetankskip på mellom 120.000 og 150.000 dødvekttonn. De største råoljetankskipene som kan gå fullastet gjennom Suez-kanalen.

VLOO (Very Large Ore Oiler), skip på størrelse med en VLCC, men som kan ta enten olje eller malmlaster.

Tidscerteparti (timecharter, t/c) - frakten avtales som leie for skip med mannskap. Befrakteren bestemmer hvordan skipet skal benyttes. Befrakteren betaler de "reiseavhengige" utgiftene som bunkers, havne- og kanalutgifter, samt utgifter til lasting og lossing, mens mannskap, administrasjon etc. dekkes av reder.

Worldscale (WS) Fraktesystemet Worldscale er en tabell som gir antall dollar per tonn olje for nesten enhver tenkelig reisekombinasjon. Fraktratene i tabellen - de såkalte flat-ratene - betegnes Worldscale 100 (W100).

Futureskontrakten er en avtale om å kjøpe eller selge en fastsatt mengde av et gode som skal gjøres opp mot prisen på et underliggende gode (i dette tilfellet sporraten) på en fastsatt dato i fremtiden til en fastsatt pris. En futureskontrakt gjøres opp daglig i forhold til markedsprisen på underliggende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere