RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stortap på sterk krone

Sist oppdatert:
Norske sildeeksportører har hittil i år tapt 116 millioner kroner på grunn av den sterke kronekursen.
Sjømatnæringen ikke spesielt fornøyd med statsbudsjettet.

- For sjømatnæringen er det dramatisk at Regjeringen legger opp til nok et ekspansivt statsbudsjett, mener Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL).

- Fem milliarder for mye
Regjeringen bruker fem milliarder kroner mer av oljepengene enn det de burde. Dette er det tredje ekspansive statsbudsjettet på rad i en periode der det koker i norsk økonomi. Dette vil øke presset på norsk økonomi ytterligere, sier direktør for næringspolitikk Geir Ove Ystmark i FHL på næringens hjemmeside.

- Vi hadde derfor håpet på et stramt budsjett som kunne hjelpe Norges Bank til å unngå like hyppige rentehevinger for å kjøle ned økonomien, noe som ville dempet presset på krona. Det er avgjørende for sjømatnæringen som eksporterer 95 prosent av volumene. Sildenæringen er et eksempel på hvor store utslag dette gir, sier Geir Ove Ystmark, direktør næringspolitikk i FHL.

Store valutatap

Sild utgjør rundt 15 prosent av norsk sjømateksport, og all handel med sild foregår i dollar. De ni første månedene i år styrket dollaren seg med 11,8 prosent. For sildeeksportørene har hele 6,8 prosent av den samlede eksportverdien på 1,7 milliarder forsvunnet i valutatap. Det viser en beregning professor Øystein Myrland ved Norges Fiskerihøgskole har gjort for FHL.

- For sildenæringen, som fra før sliter med små fortjenestemarginer, er dette alvorlig. I det lange bildet er det kronas styrking mot dollaren som er det mest dramatiske, men det har også vært vesentlig styrking mot viktige valutaer som euro, pund og yen. Totalt er derfor kronekursen svært viktig for konkurranseevnen for sjømatprodusentene som utgjør Norges viktigste distriktsnæring, sier Ystmark.

Reddes av sterk etterspørsel

En underliggende sterk etterspørsel etter norsk sjømat gjør at stiuasjonen likevel ikke er like dramatisk som i 2002-2003 da næringen ble hardt rammet av den sterke krona. Den gang forsvant 25 prosent av sysselsettingen, og næringen tapte to milliarder kroner i stor grad på grunn av kronekursen, opplyser FHL.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere