Vedtaket ble fattet av samtlige partier på Stortinget, med unntak av Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne, opplyser landbrukspolitisk talsmann Knut Storberget i Arbeiderpartiet til NTB.

– Ap har på sin side et landsmøtevedtak om totalforbud, så for vår del kunne dette vedtaket vært enda tydeligere. Men vi valgte å stemme for forslaget fordi det gir et meget tydelig signal til regjeringen, sier Storberget.

Vil forby næringen

Arbeiderpartiets politikk er etter landsmøtevedtaket i Oslo i fjor å jobbe for en styrt avvikling av pelsdyrnæringen i Norge. De fleste andre partienes stortingsgrupper er også kritiske til næringen, men har ikke like ytterliggående vedtak i ryggen.

Les også: – Dette er unødvendig og uverdig

Les også: - Vi har avdekket en mengde løgner

Les også: Her er Sandra på julebord i minkpels

– I Arbeiderpartiet vil vi nå lese nøye pelsdyrutvalgets rapport som blir overrakt mandag. Den ene halvdelen av mandatet til utvalget var nettopp å gi svar på hvordan man kan foreta en styrt avvikling av næringen, sier Storberget.

Ikke i Sundvolden-erklæringen

Vedtaket torsdag innebærer at regjeringen må svare Stortinget på kravet om å vurdere en avvikling. Da bør regjeringen legge rapporten til grunn, mener Storberget.

Pels er ikke nevnt med ett ord i Sundvolden-erklæringen, som er sammenfatningen av hovedsatsingsområdene til Høyre/Frp-regjeringen.

Men i budsjettforliket som ble inngått 21. november, ba imidlertid et flertall på Stortinget bestående av regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet og de to støttepartiene Venstre og Kristelig Folkeparti regjeringen om å vurdere et forbud.

«Stortinget ber regjeringen vurdere forbud mot norsk pelsdyroppdrett i arbeidet med oppfølging av pelsdyrutvalget,» heter det i avtalen om neste års statsbudsjett.

Venstre-skryt

Venstres Sveinung Rotevatn er glad for at Knut Storberget og Ap stiller seg bak og nå stemmer for det som de fire borgerlige partiene allerede var enige om i budsjettforliket.

– Dyrevelferd er viktigere enn menneskers behov for luksusvarer. Pelsdyrbransjen har ikke sørget for at dyrevelferden er tilstrekkelig forbedret de siste ti årene. Venstre vil derfor avvikle norsk pelsdyroppdrett og er glad for at Arbeiderpartiet støtter det borgerlige budsjettforslaget på dette viktige punktet for dyrevelferd, sier Rotevatn. (©NTB)