RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stortinget ble ikke advart om nødnett-forsinkelse

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)
- Vi er blitt ført bak lyset.

I et internt notat fra 2005 advarte Justisdepartementet mot at nødnettutbyggingen kunne bli forsinket og dyrere enn beregnet. Bekymringen kom aldri Stortinget før øre.

Stortinget ga i desember 2004 støtte til bygging av et felles digitalt nødsamband for politi, brannvesen og helse. Sambandet skulle stå klart i 2009 og koste 3,6 milliarder kroner.

Nødnettet er imidlertid ennå ikke ferdig. Prisen har økt til 6 milliarder kroner og utbyggingen vil ikke være ferdig før i 2015.

Dette advarte Justisdepartementet mot allerede i januar 2005, få måneder etter nødnett-vedtaket i Stortinget, skriver Aftenposten som har fått tilgang til det interne notatet.

Stortinget ble aldri gjort oppmerksom på departementets bekymringer. Da det ble inngått utbyggingskontrakt i 2006, kom heller ikke bekymringene fram.

– Vi er blitt ført bak lyset. Når man gjør en investering i denne størrelsesorden, må Stortinget ha all relevant informasjon. Jeg kan ikke huske at vi ble forelagt noe slikt, sier tidligere nestleder av Stortingets justiskomité, Jan Arild Ellingsen (Frp).

Odd Einar Dørum (V), som var justisminister i 2004, sier til Aftenposten at han ga den informasjonen han hadde tilgjengelig.

– Stortinget hadde det grunnlaget vi kunne legge fram den gangen, sier Dørum. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere