*Nettavisen* Nyheter.

Stortinget bør bestemme adgangen til presselosjen

Stortingets Presselosje skal bruke 175.000 kroner på julebord med politikere. Nettavisens Gunnar Stavrum mener Stortingets administrasjon bør bestemme hvem som skal bli medlemmer. Kommunal Rapports redaktør går enda lenger.

20.06.08 11:01

Journalistene som organiseres i Stortingets Presselosje bruker hele sin kontingent, 175.000, på et julebord hvor politikere fra Stortinget svinger seg i de sene førjulstider, avslørte Dagsavisen.

- Det blir prinsipielt helt feil når en liten, eksklusiv gruppe journalister skal bestemme andre journalisters adgang til en offentlig forsamling som Stortinget, mener journalistprofessor Sigurd Allern.

Nettavisens ansvarlige redaktør, Gunnar Stavrum, mener dette er et klamt samrøre og vitner om eksklusivitet og frimureri. I en lederartikkel i Nettavisen skriver han at samrøret mellom politikere og journalister er så intimt at man ikke trenger losjer og laug for å sementere praksisen.

Det aller verste, skriver han i Nettavisens lederartikkel, er at det er presselosjen selv som bestemmer hvilke journalister skal få lov til å inn på Stortinget som journalister. Se og Hør er eksempelvis nektet medlemskap.

Stavrum mener det er Stortingets administrasjon som bør bestemme hvem som skal få adgangskort for dekke nasjonalforsamlingen, uten råd og vink fra losjemedlemmene.

- Og adgangen bør ikke begrenses til dem som tråkker rundt i korridorene til vanlig. Tvert imot bør man legge til rette for at journalister som dekker helt andre felt - som økonomi og helse - også slipper enkelt til. Det kan lufte ut og åpne for en ny politisk journalistikk her i landet, mener Stavrum.

Kommunal Rapports journalist, Kristen Kopland, ble holdt utenfor presselosjen 1997 til 2000 fordi avisen eies av Kommunenes Sentralforbund og derfor ikke "fyller kravene til uavhengighet av politiske og andre organisasjoner"

Redaktør Øyvin Norborg understreker overfor Dagsavisen at Kommunal Rapport drives etter redaktørplakaten, og alle bladets journalister er medlemmer i Norsk Journalistlag.

– Jeg syns det er helt uhørt at en liten gruppe journalister skal bestemme over andre journalisters arbeidsvilkår. Alle journalister bør få tilgang på like vilkår. Det er uhørt at vi skal ha et eget "brorskap" i norsk presse som knytter nære bånd til våre toppolitikere, men holder andre journalister utenfor, uttaler Norborg til avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.