– Dette handler ikke om at disse representantene er noe mer verdt enn andre mennesker. Det handler om institusjonen de ivaretar, sier førsteamanuensis i statsvitenskap ved UiT, Jonas Stein.
Han refererer til debatten om de 500 vaksinedosene som regjeringen har tilbydd stortingsrepresentanter, Høyesterett og kritisk personell i regjeringen.
– Feilkoblingen er at man gjør dette til å kun handle om pandemibekjempelse, sier han.
Stein påpeker at selv om Folkehelseinstituttet ikke har gitt råd om at politikere må vaksineres for å hindre mest mulig smitte i landet, så er det Stortinget og regjeringen sin oppgave å se de helhetlige ansvarene under en pandemi.
– Debatten burde heller handlet om hvorvidt Stortinget burde fått vaksine tidligere, etter man hadde tatt de største risikogruppene.
Over 100 møter
Siden 12. mars har Stortinget hatt 89 voteringer og 29 spørretimer med opptil 90 deltagere i stortingssalen. Av og til mer.
Disse med representanter fra hele landet hvor mange er pendlere.
– Vi bryter smittevernreglene hver gang vi voterer, skriver helsepolitiker Tuva Moflag (Ap) på Twitter.
Til Nettavisen sier Moflag at det er vanskelig å overvære godt smittevern i stortingssalen.
– Når vi voterer så har jeg seks-sju stykker rundt meg innenfor to meter, litt avhengig av hvem som er tilstede. Det er ikke noe verre enn i et klasserom, men det er en risiko ved å samle så mange fra rundt om i landet fra ulike områder med ulikt smittepress.
Les mer: Aps helsetopp: - Jeg angrer på min åpenhet om vaksine
– Det er lov å være 50 i begravelser, mens vi er 87-88 representanter pluss sekretariatet. Det er ikke noe verre enn for mange andre, men jeg vet at flere har vært bekymret for å ta med seg smitte inn i stortingssalen eller tilbake til sin hjemkommune.
– Er det nødvendig å møte fysisk?
– Ja, vi må jo det. Stortinget møtes fysisk for å stemme og det er grunnlovsregulert.
Ikke håndtert pandemien godt nok
Stein fra UiT er kritisk til dem som mener at Stortinget har fungert godt nok under pandemien. Tvert i mot er han bekymret for at et svekket Storting har gitt regjeringen og helsemyndighetene for mye spillerom.
– Det er en grov forenkling å fremstille dette som at de demokratiske institusjonene har fungert veldig godt. Tvert i mot kan du stille spørsmål ved om de har hatt god nok kontroll.
– Man har gitt svært store fullmakter til regjeringen og helsemyndighetene til å ta beslutninger som er dypt inngripende i innbyggernes liv.
– Jeg er bekymret for hva dette har gjort med demokratiske institusjoner, som har store verdier som man ikke kan ofre på pandemiens alter.
Han sier det er svært viktig at institusjoner som Stortinget, regjeringen og Høyesterett kan fungere på en optimal måte i en krisetid, og legger til:
– Jeg mener man kan så tvil om hvorvidt Stortinget har håndtert pandemien på en god nok måte.
Som eksempel nevner han koronaforskriften og løpende debatter om alt fra vaksineprioriteringer til inngripende tiltak hvor han mener Stortinget har kommet på etterskudd.
– Jeg flyr hver uke
Helsepolitiker Sveinung Stensland i Høyre ber sine kollegaer om å takke ja til vaksinetilbudet.
– Det er noen som har det overordnede ansvaret med prioriteringen av vaksiner, sier Stensland om regjeringen.
– Man får beskjed når det er din tur, og jeg mener alle bør takke ja til vaksine når de får tilbud, fortsetter han.
Les også: Gigantisk budsjettsprekk: - Oslo-folk må leve enda et år med et elendig badetilbud
– Hva tenker du om smitterisiko knyttet til all møtevirksomheten på Stortinget?
– For å si det sånn, så er det flere folk på møtene i Stortinget enn hva som er mulig i alle andre sammenhenger, og samtidig så reiser jo representantene veldig mye. Jeg har reist med fly flere ganger i uka hele tiden. Det er mye på teams, men vi er også mye på farten.
– Du er redd for å ta smitten inn på Stortinget og du er redd for å ta den ut av Stortinget, legger han til.
– Men dette handler om vurderinger som andre har tatt. Jeg stiller fordi jeg får en oppfordring som justisdepartementet mener er riktig, avslutter han.
Kan ikke gjøre alt digitalt
Stein er klar på at det ikke er så enkelt som at Stortinget kan operere digitalt eller at de bare kan bytte inn vararepresentantene ved et smitteutbrudd på Stortinget.
– Stortingsrepresentantene har et personlig valgmandat fra velgerne som varaene ikke har - det er ikke som en lege som dekker en vakt - så det blir sub-optimalt.
– Det er dermed blant de få som er pendlere, legger han til.
Med rundt 200.000 vaksinedoser satt i uka, mener Stein det er på tide at kritisk personell i Storting og regjering blir vaksinert.
– Jeg tror vi er på et tidspunkt hvor man må kunne snakke om at noen funksjoner i samfunnet er viktige. Jeg vet for eksempel at Kongen har fått vaksine, men jeg vet ikke om kronprinsen har fått det. Det burde han ha for å lede statsråd.
– Det er folk som meg, mann 36 i periferien, som står sist i køen. Men jeg hører om folk i tilnærmet min situasjon som får tilbud om vaksine, sier Stensland.