*Nettavisen* Nyheter.

Stortinget mintes terrorofrene

Foto: Stortingets nett-TV

Stortingspresidenten takket heltene fra Utøya og Oslo og statsminister Jens Stoltenberg takket det norske folk.

01.08.11 15:25

STORTINGET (Nettavisen): Mandag klokka 12 innledet Stortinget en minnesamling etter terrorhandlingene i Oslo og på Utøya.

Her kan du følge minnesamlingen direkte på Stortingets nett-TV.

77 personer ble drept i terrorangrepene, 69 på Utøya og åtte i Oslo.

- Vi vil for alltid minnes 22. juli 2011 som en mørk dag i Norges historie, innledet storingspresident Dag Terje Andersen under minnesamlingen, der også statsminister Jens Stoltenberg holdt tale. Kong Harald og kronprins Haakon deltok også i markeringen.

Minnemarkering 21. august
I samråd med de politiske partiene på Stortinget, har regjeringen besluttet å arrangere en nasjonal minnemarkering etter angrepene på regjeringskvartalet og Utøya 22. juli.

Markeringen vil finne sted i Oslo Spektrum søndag 21. august.

Etterlatte, overlevende og andre som er direkte berørt vil bli invitert sammen med hjelpemannskaper, helsepersonell og andre som bidro i forbindelse med hendelsene.

- Et angrep mot folkestyret
Under minnesamlingen i Stortinget mandag kalte stortingspresidenten terrorhandlingene et angrep mot folkestyret og vårt fellesskap.

- Også noen av stortingets representanter var på Utøya, og noen er nære pårørende, sa han.

- Vi vil uttrykke vår dypeste medfølelse med alle som er rammet i regjeringskvartalet i Oslo og på Utøya, sa stortingspresidenten.

Takket heltene
Han takket de mange som ytte en heltemodig innsats blant annet på Utøya, der folk på campingplassen gikk i båtene og med fare for eget liv reddet flere ungdommer opp av vannet.

Andersen la vekt på det sterke samholdet som har preget landet etter tragedien.

- Et rungende nei til vold og terror. Ingen bør undervurdere krafta i disse markeringene, sa han.

- Et sterkt budskap fra de siste dagene kommer fra de unge overlevevende, om at terroren ikke må føre til hat, men mer kjærlighet, sa Dag Terje Andersen videre.

«Heretter heiter det vi»
Han siterte Haldis Moren Vesaas:

«Det heiter ikkje eg no lenger, heretter heiter det vi».

Han siterte også AUF-jenta Helle Gannestad, hvis ord har gått verden rundt etter terrorhandlingene:

- Når en mann kan uttrykke så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi kan skape sammen.

Han understreket betydningen av et åpent samfunn der meninger kan brytes. Han nevnte høstens kommunevalg og sa det er viktig at folk vil stemme, uansett hva de vil stemme.

- Vi kunne gått oss vill
Etter stortingspresidenten fikk statsminister Jens Stoltenberg ordet:

- Det norske folk ble satt på en ugjenkallelig prøve 22. juli. Kartet ble sprengt, kompasset ble skutt i stykker, innledet han.

- Det kunne gått galt. Vi kunne gått oss vill, men vi fant veien hjem igjen, sa statsminster Jens Stoltenberg.

- Mange gråter, hjerter blør. Fortsatt skal vi trøste de som trenger å sørge, gi omsorg til de som sliter, ære de døde. Men i tillegg er det tid for å si takk, sa statsmininisteren og listet opp blant annet opp kongefamilien, Stortinget, politiet, brannvesenet, helseetaten, Forsvaret, frivillige organisasjoner og frivillige som gjorde en innsats.

Vil ha nasjonal minnemarkering
Søndag 21. august vil vi hylle deres mot under en nasjonal minnemarkering, sa statsministeren.

Takket folket
Til slutt rettet han en varm takk til det norske folket som viste verdighet da tragedien rammet og de unge - «22. juli-generasjonen», som han kalte det.

Etter talene spilte fiolinist Arve Tellefsen.

Stortinget åpner ordinært først 1. oktober og møtevirksomheten er i gang igjen 3. oktober, men terrorangrepene gjør at de folkevalgte møtes igjen nå under helt spesielle omstendigheter.

HTML EMBED
Bombehund. Minnesamling, Stortinget

På Løvebakken var flaggene firt på halv stang. Landets nasjonalforsamling var også preget av sikkerhetstiltak i forbindelse med markeringen. Det var strengt vakthold og bombehunder gjennomsøkte bygningen før de folkevalgte og publikum fikk slippe inn. Et stort presseoppbud var tidlig på plass utenfor Stortinget.

HTML EMBED
Mye presse på Løvebakken

Se program for minnesamlingen her

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Heidi Schei Lilleås

Allerede 24. juli - to dager etter terrorhandlingene - hadde stortingspresidenten, statsminister, aktuelle statsråder og de parlamentariske lederne et møte på Stortinget. Her orienterte regjeringen om situasjonen og det videre arbeidet etter terrortragedien.

HTML EMBED
Utenfor Stortinget

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag