Stortinget strammer inn etter reiseregningsrot: - Jeg synes det er leit

STRAMMER INN: Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) synes det er leit at de opplever nok en sak om fiktive reiseregninger på Stortinget.

STRAMMER INN: Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) synes det er leit at de opplever nok en sak om fiktive reiseregninger på Stortinget. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Presidentskapet skjerper Stortingets regler for reiseregninger ytterligere.

10.04.19 16:11

Tirsdag avslørte Aftenposten at stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap) har levert inn fiktive reiseregninger på over 60.000 kroner.

- Jeg synes jo det er leit at det er en ny slik sak. Vi er helt avhengig av innbyggernes tillit, og vi må forvalte den tilliten på en god måte. Den har alle vi 169 representanter et stort ansvar for, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen til Nettavisen.

I fjor høst ble det kjent at også stortingsrepresentant Mazyar Keshvari (Frp) hadde levert inn udokumenterte reiseregninger for 299.000 kroner. Stortingets ledelse anmeldte Kesvari til politiet, og han er fortsatt under etterforskning.

Vurderer politianmeldelse

- Vil Stortinget politianmelde Liadal?

- Nå er administrasjonen i en prosess for å vurdere reaksjoner. Det er en prosess som pågår i dialog med Liadal, og så må vi komme tilbake til det spørsmålet, sier Trøen.

LEVERTE FALSKE REISEREGNINGER: Aftenposten avdekket at stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap) leverte reiseregninger for over 60.000 kroner, mens hun befant seg et annet sted enn det hun oppga. Foto: (Arbeiderpartiet)

- Frykter du at det er enda flere tilfeller av feil?

- Vi har vært opptatt av nå å gjøre endringer i regelverket slik at vi kan forhindre feil i reiseregninger. Det er endringer vi nå må se virke, og så vil vi også vurdere ytterligere endringer, eventuelt ytterligere kontrolltiltak, sier hun.

Endringen av regelverket for reiseregninger på Stortinget, skjedde fra 1. januar 2019.

- Det er innført et strengt dokumentasjonskrav slik at stortingsrepresentantene må dokumentere hvem man har møtt, hvor man har vært og hva som har vært formålet med det møtet, sier hun, og påpeker:

- Disse sakene handler om reisereglene før regelverket ble endret.

Strammer inn ytterligere

Trøen forteller at de nå vil stramme ytterligere inn i reisereglementet, som vil medføre større åpenhet, blant annet offentliggjøring av komité- og delegasjonsreiser på Stortinget. Både kostnader, reisemål, dato og tid, rammer og formål med reisen vil bli offentliggjort.

- Et annet tiltak er at dersom en reise dekkes av Stortinget, skal den i hovedsak være tjenesterelatert, sier hun.

I tillegg må stortingsrepresentantene heretter, dersom en reise kombineres med private forhold, redegjøre tydelig for dette i reiseregningen.

Stortinget vil også gjøre en innskrenkning på pendlerdiett, som betyr at representanter som bor i pendlerleilighet med familien, i framtiden ikke kan be om pendlerdiett når de er her i Oslo.

KREVDE PENGER: Her er Liadals reiseregning der hun krever flere tusen kroner for en pendlerreise i Norge mens hun egentlig var på konsert i København. Foto: Reiseregning Storinget/Liadal Foto: Reiseregning Storinget/Liadal

Reglene kommer i form av en innstilling til Stortinget fra Stortingets presidentskap, som ble levert onsdag. Endringene som gjelder pendlerdiett og at reiser skal ha tjenesteformål krever endring i stortingsgodtgjørelsesloven, og må godkjennes av Stortinget i plenum.

- Det er streng kontroll

- Så dere vil ikke nå undersøke flere reiseregninger fra tidligere?

- Det er en viktig demokratisk kontroll at pressen har innsynsrett i alle representantenes reiseregninger, og nå har vi gjort regelendringer fra 1/1 2019, og så får vi vurdere om vi trenger å gjøre flere kontrolltiltak, gjentar stortingspresidenten.

- Har ikke reiseregningene vært kontrollert?

- Det er en veldig streng kontroll. Stortingets administrasjon kontrollerer reiseregningene tre ganger. Det som er viktig er det nye dokumentasjonskravet fra 2019, som gjør at man ikke får utbetalt en reiseregning uten at man har dokumentert formålet med reisen, sier Trøen, og påpeker:

- Det regelverket vi har er tett opp til statlig sektor. Vi bruker Direktoratet for økonomistyring, men det som er forskjell mellom statlige ansatte og stortingsrepresentanter, er at stortingsrepresentanter ikke har noen overordnet til å signere en reiseregning, sier hun.

- Vil dere innføre en slik signering?

- Folkevalgte er ikke ansatt på Stortinget, men har et tillitsverv. Vi svarer overfor våre velgere. Det bør fortsatt være slik at stortingsrepresentantene selv definerer sine behov for møter og reiser. At det gis fullt innsyn i representantenes reiser ned på enkeltbilag, er den viktigste demokratiske kontrollen, sier Trøen.

PÅ KONSERT: Haukeland Liadal sjekket inn på Beyoncé-konsert i København samtidig som hun krevde penger fra Stortinget for en pendlerreise til Oslo Foto: Facebook

Trakk seg fra sine verv

Liadal trakk seg onsdag fra sitt verv som nestleder i Rogaland Arbeiderparti mens saken undersøkes. Hun vil heller ikke møte i Aps sentralstyre.

«Det er viktig for meg at feil rettes opp og at alle fakta kommer på bordet. Derfor har jeg kommet til at det er riktig at jeg trekker meg midlertidig fra mitt verv som nestleder i Rogaland Ap mens denne saken pågår. Det betyr også at jeg heller ikke vil møte i eventuelle møter i landsstyret i denne perioden. Jeg har jobbet med Stortingets regnskapskontor, og vil fortsette å ha dialog med Stortingets administrasjon og partiet for å oppklare det som har skjedd. Igjen er det viktig for meg å understreke at jeg er veldig lei meg for dette, og at jeg vil betale tilbake der jeg har gjort feil med reiseregningene», skriver Liadal på Facebook onsdag morgen.

Nettavisen har vært i kontakt med Liadal, og har sendt henne flere spørsmål, men har fått til svar fra Arbeiderpartiet at hun viser til sitt Facebook-innlegg og ikke har ytterligere kommentarer å gi i dag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.