Gå til sidens hovedinnhold

Stortingets første politiker med hijab skal sitte ved siden av Tybring-Gjedde i fire år: – Han har sikkert en del å lære

Marian Abdi Hussein og Christian Tybring-Gjedde har svært ulike oppfatninger – ikke minst når det gjelder hijab. Der Hussein bruker det religiøse plagget, er Tybring-Gjedde sterkt imot det.

(Avisa Oslo) – Jeg tenker han har en del å lære, og jeg håper jeg kan hjelpe ham til å forstå verden bedre. Han har sikkert en del å lære om hvem kvinner med hijab er og hvordan man snakker med folk som ser annerledes ut enn seg selv, sier Marian Abdi Hussein til Avisa Oslo.

Den nyinnvalgte SV-politikeren snakker om sin nye nabo i stortingssalen Christian Tybring-Gjedde (Frp) – en politiker med oppfatninger som skiller seg svært fra hennes egne.

Les også: Uheldig start for MDG: Stort frafall da Stortinget åpnet

Dette ikke minst når det gjelder hijab. Der Hussein er tidenes første stortingspolitiker som bruker det muslimske hodeplagget, anser Tybring-Gjedde plagget for å være kvinneundertrykkende.

Nylig skapte Frp-eren også store overskrifter da han utenfor en valgbod på Karl Johan tilbudte en femtenåring 1.000 kroner for ta av seg hijaben. Hussein kaller Tybring-Gjeddes oppførsel trakassering.

– Han har fortsatt ikke anerkjent at han gikk over streken. Man kan ikke oppføre seg slik mot et barn, sier SV-eren.

Les også: Forsvaret ruster opp kompetansen på kjønn og inkludering: Ansetter en hær av kjønnsrådgivere

På spørsmål om hvordan den første dagen som naboer på Stortinget var, sier hun følgende:

– Jeg tror han respekterer velgerne såpass at det ikke var noe problem. Både han og jeg jobber for å ivareta Oslo-velgernes interesser. Vi hilste og var voksne.

Les også: Brutalt ærlige forsvarstopper: - Trump-avtalen banet vei for fullstendig kollaps

– Jeg tenker at vi har en del å lære – både jeg og ham. Han har noe å lære når det gjelder mangfold, mens jeg kan jobbe med å få sånne folk til å forstå verden bedre og utfordre meg selv til å snakke mer med folk med hans meninger, tilføyer Marian Hussein, som er klar til å påta seg det hun kaller en «voksenopplæringsrolle» overfor Christian Tybring-Gjedde.

Da Avisa Oslo tar kontakt med Christian Tybring-Gjedde, har han ingen kommentar.