Stortinget er «lukket» fra 19. juni til 1. oktober - i 102 dager.

- Det er lenge, men hvis du spør den bedre halvdelen til en hvilken som helst politiker, vil de protestere på at det er «ferie», sier Frps Jørund Rytman til Nettavisen.

Han går likevel nye veier i sommermåneden - og søker sommerjobb:

- Tidligere har jeg jobbet som bonde og i bank. Som partiets bedrifts- og handelspolitiske talsmann, er det mye som kan passe. Jeg bor i Drammen, så det bør helst være i nærområdet, sier tobarnsfaren.

Rytman har fått ja fra samboeren sin til dette, understreker han.

Her kan du lese mer om Rytmans bakgrunn.

Ingen betaling

Han skal ikke ha betalt for arbeidet:

- Jeg får min lønn i form av økt kunnskap.

Stortingslønnen hans er forøvrig på 885.491 kroner. 10. juni vedtok Stortinget Lønnskommisjonens innstilling om å justerte satsene.

- Hvilke bedrifter retter du deg mot?

- Det kan være både næringslivet og offentlige etater, det kan være alt fra oppdrag innen politi, helse, økokrim, ramser han opp.

- Jeg er fleksibel, og har én til to uker å avsette.

- Anbefales!

- Vil du oppfordre andre politikere til å gjøre det samme?

- Ja, dette er å anbefale! Men jeg vil ikke gjøre meg til noen «overdommer» når det gjelder politikernes sommerplaner, sier han.

- Stortinget er «lukket» i 103 dager. Det er lenge?

- Ja, men det er mye som skjer utenfor de formelle møtene i stortingssalen også. Nå er jeg i Liechtenstein med Stortingets EFTA- og EØS-delegasjon, på EFTA-ministermøte, med 10-12 andre politikere, sier Rytman - og legger til:

- Ta kontakt!

- Nå som det er valgår, er det et fåtall som tar ferie. De fleste vil at ens eget parti skal gjøre det best mulig. Du kan gli igjennom stortingsperioden uten å gjøre så veldig mye, men da blir du trolig ikke gjenvalgt av folket, heller. Det gjenspeiler vel resten av samfunnet.

Til de bedriftene som ikke har løst sommerkabalen:

- Bare ta kontakt med meg, hvis dere har noe som kan passe, sier Rytman.