Det tok nok en gang fyr i kjønnsdebatten da stortingspolitiker Jenny Klinge kommenterte på en instagram-post fra Kaveh Rashidi. Posten var en gladmelding, der Rashidi offentliggjorde at han er blitt spesialist innen allmennmedisin etter ti år med etterutdanning.

Klinge svarte på gladmeldingen med:

«Er det eit krav for å bli lege at ein veit at mennesket har to kjønn og at menneske ikkje kan skifte kjønn?»

– Jeg tar selvkritikk på at jeg ikke gratulerte han først, før jeg kom med dette spørsmålet mitt. Men jeg synes det er høyst relevant å stille spørsmål ved om ikke leger bør ha kunnskap om menneskets biologi, når det er mennesker som er pasientene deres, forteller hun til Nettavisen.

Se hele intervjuet med Jenny Klinge øverst i saken.

Kaveh Rashidi ble også spurt om å delta i podkasten, men hadde ikke mulighet til å stille. Han er forelagt påstandene fra Klinge.

– Dette var litt av et oppstyr Klinge ville lage ut av det blå fra en Instagram-post om at jeg har sendt inn papirer til Helsedirektoratet for godkjenning av spesialitet. Dette finner jeg underlig av en stortingspolitiker, det må da være andre problemer i landet å jobbe med som er viktige for folket?, skriver Rashidi til Nettavisen i en e-post.

– Stempler andre som intolerant

Klinge trekker fram at hun synes det er trist Rashidi ved gjentatte anledninger har takket nei til å være med i debatter mot henne.

– Mitt problem med han er ikke at han har et ønske om å være tolerant, det ønsker vi alle. Problemet mitt er at han, og mange andre, i ønsket om å være tolerant stempler andre som intolerant fordi de har faktakunnskap. Da gjør han millioner av nordmenn til fiende av toleranse uten at de egentlig er det.

Hun mener flere nordmenn deler hennes synspunkt på at det kun eksisterer to kjønn, og at hun har fått flere positive tilbakemeldinger på sitt standpunkt.

– Det er derfor jeg opplever at det er så synd at en lege som Kaveh Rashidi, som har en så stor plattform, bruker den til å stemple meg og dermed veldig mange andre, som noe verre og mer intolerante enn vi faktisk er. Når vi hevder vår rett til å holde fast på fakta. I en verden som skal ha utvikling, må vi ha folkeopplysning og faktabasert kunnskap som utgangspunkt for det vi holder på med. Det må vi gjøre når det gjelder menneske som art og det bør også en lege gjøre når han skal behandle pasienter, forteller Klinge.

Langvarig konflikt

Til Nettavisen svarer Kaveh Rashidi at han ikke har tid til å diskutere med Klinge i førjulsstria.

– Hun har en rekke feilaktige påstander og ytringer om både meg og om vitenskapelige fakta, men jeg tenker leserne selv ser dette selv og det trengs ikke ytterligere kommentarer fra meg, skriver legen.

Konflikten mellom Rashidi og Senterparti-politiker Klinge går tilbake til i sommer, hvor Klinge publiserte en kronikk i VG med tittel «Hane, høne eller «hene»?». Kronikken dreide seg om at mennesker kun har to kjønn, han- og hunkjønn.

Det fikk Rashidi til å reagere på Facebook. I et innlegg forklarte han at andre arter i naturen kan skifte kjønn. I tillegg skrev han at Klinge plager folk når hun sier at noens kjønn er en misforståelse.

– Han sa en del ting som ikke jeg ikke har sagt og ting jeg aldri har ment. Det var bakgrunnen for min kommentar på Instagram, sier Klinge til Nettavisen om konflikten.

– Stemplet som nett-troll

Klinge er stortingsrepresentant som representant fra Møre og Romsdal. Hun peker på at de færreste tørr å uttale seg i kjønnsdebatten.

På Twitter skrev Rashidi etter Klinges kommentar: «Skulle nesten tro det var et nettroll, og ikke en folkevalgt som er med på å styre landet…».

– Når det på det enkle spørsmålet jeg stilte, om det ikke er et krav for leger å ha kunnskap som kjønn for å være lege, er nok til at han på Twitter antyder at jeg var et nett-troll. Jeg har opplevd ganske mange debatter i sosiale medier og nett-troll er jeg langt unna å være bare fordi jeg stiller et enkelt spørsmål. Det sier noe om debatt-klima når det er så skjørt. At folk er så skjøre at de ikke klarer å ta et enkelt spørsmål, om noe så relevant som menneskets kjønn, uten å antyde at en folkevalgt er et nett-troll.

Hun frykter at leger, som Kaveh Rashidi kan bidra til at flere unge enn nødvendig gjennomfører kjønnsoperasjoner som gir langvarige skader.

– Så du mener at en tenåring som er usikker på kjønnet sitt, vil de fleste slå seg til ro med deres biologiske kjønn. Og da mener du leger som Kaveh Rashidi, vil kunne ødelegge en naturlig utvikling?

– Ja, i verste fall. Og jeg skal være forsiktig med hvordan han behandler sine pasienter, for han er en klok og god lege på mange måter. Men jeg synes det er skremmende når han bruker så mye spalteplass på å antyde at jeg er et nett-troll. Da blir jeg usikker på hvordan det er han tar imot noen som er usikre på kjønnet sitt. Vil han prøve å fyre opp under, eller vil han gjøre pasienten trygg på sin egen kropp?