OSLO (Nettavisen): Onsdag hadde den tidligere toppdommeren Svein-Erik Edvartsen møte med representanter fra Fremskrittspartiet (Frp) på Stortinget.

Møtet startet klokken 11.00. Det var politikerne Tor Andre Johnsen i transportkomiteen, Himanshu Gulati fra justiskomiteen og Morten Wold fra familie- og kulturkomiteen som møtte Edvartsen.

- Det er riktig at det skal være et møte. For meg er det viktig å si at vi har fått en forespørsel. Vi sa ja til å ha et møte hvor tema skal være overordnede og prinsipielle sider ved arbeidstakers vern. I tillegg ønsker vi å se overordnet på arbeidsgivere som har en form for monopolsituasjon, sier Gulati til Nettavisen før møtet startet.

BAKGRUNN: Svein-Erik Edvartsen sparket som seksjonsleder i NFF

Vil ha informasjon

Det er Rune Stenberg, styreleder i Hamar IL fotballgruppen, som har fått i stand møtet. Han representerer samme klubb som Edvartsen. Stenberg deltok også på møtet.

Edvartsen sa til Nettavisen på telefon at han ikke ønsket å gi noen kommentarer før møtet var avsluttet. På vei inn til Stortinget lettet han litt mer på sløret:

- Jeg ble invitert til møte av stortingsrepresentant Tor Andre Johnsen, og ser frem til å svare på de spørsmålene de måtte ha. Jeg vet ikke hva jeg håper å få ut av møtet, men jeg kommer til å svare på de spørsmålene de måtte ha.

Johnsen var mer snakkesalig.

- Jeg er veldig opptatt av å følge opp alle henvendelser jeg får. Jeg representerer Hedmark, og følger opp saker fra mitt valgdistrikt, sier Johnsen til Nettavisen.

- Det var Rune Stenberg, styreleder i Hamar ILs fotballgruppe som henvendte seg til meg. Selv om det ikke er mitt fagfelt som politiker, så er det en sak som er fra min region.

- Hvorfor vil stortingspolitikere se på Edvartsen-saken?

- Poenget med møtet er å få informasjon om saken, få vite litt mer om hva det dreier seg om, og jeg tenker det er positivt å få til et møte. Politikere går ikke inn i enkeltsaker, men det er likevel viktig å få vite mer om hvordan ting fungerer. Det er for eksempel interessant å få vite om saken dreier seg om en systemsvikt eller en overordnet problematikk.

- Det kan bli aktuelt å se på lovverket når det gjelder ansettelsesvern, og andre prinsipielle spørsmål knyttet til dette. Det er det vi som politikere kan ta tak i.

Johnsen understreker at det er positivt med korte avstander mellom folk og folkevalgte.

- Å ta tak i det folk opplever som problemer er en viktig del av ombudsrollen som vi politikere på Stortinget har. Det er en styrke i norsk demokrati av avstanden er kort mellom folk og politikerne. Målet mitt er å være en åpen ombudsmann, være tilgjengelig for folket, og de som kontakter meg.

- Jeg har ikke satt meg grundig inn i saken hans, men jeg har fått med meg at det har vært mye oppmerksomhet i media. Derfor ønsket vi å få en orientering, og berammet et møte på Stortinget.

Fikk sparken i NFF

Edvartsen har vært i langvarig konflikt med Norges Fotballforbund (NFF). Etter en bitter krangel mellom ham og dommersjef Terje Hauge, som ble offentlig kjent i 2017, endte det med at Edvartsen ikke fikk dømme i NFF-regi i 2017- eller 2018-sesongen.

Trolig kan Edvartsen se langt etter noen gang å få dømme på toppnivå. Edvartsen og advokat John Christian Elden har tidligere varslet at dette spørsmålet på ingen måte er avklart på grunn av det inngåtte dommerforliket for 2017 og 2018.

Den tidligere toppdommeren ble også avskjediget fra sin sivile jobb i NFF og partene skulle etter planen møttes i Oslo tingrett i juni. I tolvte time inngikk partene forlik og rettssaken ble aldri noe av.

Avskjedssaken endte med at NFF betalte mer enn en halv million kroner til Edvartsen. 200.000 kroner var til ham selv, mens 350.000 kroner gikk til Edvartsens saksomkostninger etter å ha fått bistand fra stjerneadvokaten John Christian Elden.

Les også: Edvartsen ble overrasket da han leste i media at han var ferdig i NFF

Edvartsen har i tillegg fått til sammen over én million kroner for å få dommerkonflikten ut av verden for 2017 og 2018. Dette kommer i tillegg til de 550.000 kronene han fikk for å droppe å gjennomføre rettssak i arbeidskonflikten.

Ifølge Dagbladet skal dommerkonflikten med Edvartsen og den sivile arbeidssaken totalt ha kostet NFF rundt 2,5 millioner kroner.