*Nettavisen* Nyheter.

Stortingsprekk til 700 millioner

KJEMPESMELL: Ombyggingen av Stortinget har blitt mye dyrere enn det som først ble vedtatt. Foto: (Stortinget)

Det var svindyrt fra før. Nå blir «oppussingen» av Stortinget enda dyrere.

04.10.16 08:07

Budsjettsprekken på den nye tunnelen til Stortinget forsetter å vokse. VG skriver nå at sluttregningen ligger an til å bli 1,8 millarder kroner - 700 millioner over budsjettet som ble lagt til grunn i 2013. Prosjektet er også ett år forsinket.

Stortinget mottok Sløseriprisen, utdelt av Skattebetalerforeningen og Nettavisen, for det samme prosjektet i februar 2016. Den gang var foreløpig budsjettsprekk på 300 millioner kroner.

Les også: Her skal Stortinget bygge en 250 meter lang tunnel
Les også: Avslører hemmelig pris på stortingstunnel

Varsler søksmål

Stortinget varsler nå søksmål mot Multiconsult, som er totalleverandør av prosjektet. Stortinget mener de har fått dårlige råd, og at Multiconsult er ansvarlig.

Klikk på bildet for å forstørre.

ANSVARLIGE: Stortingspresident Olemic Thommessen og Stortingets direktør Ida Børresen sier de på et tidspunkt vurderte å stoppe arbeidene, men kom til at det ville bli enda dyrere.

– Da Stortinget engasjerte Multiconsult, Norges nest største rådgivningsselskap, trodde vi at arbeidene var i de beste hender. Nå må vi konstatere at Stortinget har fattet vedtak på et nokså sviktende grunnlag, fordi konsulentenes arbeid var mangelfullt, og inneholdt til dels store feil, sier stortingspresident Olemic Thommessen (H) til VG.

Nettavisen skrev i fjor at det store pengesluket er byggingen av den 250 meter lange tunnelen, og ombyggingen av Prinsensgate 26. Thommessen sier til VG at Prinsensgate ble dyrere fordi Multiconsult valgte en annen måte å støtte opp fasaden på enn den som først ble valgt.

Les også: Stortingstunnelen: - Det finnes ett sett av regler for Stortinget, og ett sett for vanlige folk

Vurderte å stoppe byggingen

Vinnerne av Sløseriprisen sier de har tenkt mye på om noe kunne vært gjort annerledes for å unngå kjempesprekken.

Klikk på bildet for å forstørre.

250 METER MED TUNNEL: Den røde streken viser hvor Stortingets nye tunnel skal bygges, fra Rådhusgata til Wessels plass ved Stortinget, under Nedre Vollgate. Foto: 1881

– Vi har tenkt mye på det, men det var vanskelig å tenke seg at kontraktsgrunnlaget var så dårlig som vi nå vet, sier Olemic Thommessen til VG.

Stortingets direktør Ida Børressen sier de på et tidspunkt vurderte å stoppe arbeidene, men kom til at det ville bli enda dyrere å starte arbeidet på nytt.

Multiconsult vil ikke svare på om de erkjenner ansvar for budsjettsprekken.

Nedenfor kan du se video av direktør Karine Ugland Virik i Skattebetalerforeningen som i februar forsøkte å overrekke Sløseriprisen til Stortingspresident Olemic Thommessen eller direktør Ida Børresen. Ingen av dem ville motta prisen.

Les også: - Stortinget tar livet av næringslivet her

HTML EMBED
embedNAvideo("7sWl2QCgZvJRm8zO1GEbsg", false)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag