*Nettavisen* Nyheter.

Stortingspresidenten: - Vi har ikke behov for væpnet politi

Det var ikke noe synlig væpnet politi utenfor Stortinget torsdag ettermiddag. Italiensk antiterrorpoliti hevder det forelå terrortrusler mot norske parlamentarikere. Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)

Italiensk politi hevder at Krekars angivelige terrornettverk hadde planer om å angripe norske stortingspolitikere.

STORTINGET (Nettavisen): Natt til torsdag ble det gjennomført en koordinert antiterroraksjon i flere europeiske land hvor 17 personer ble arrestert for terrorplaner. Aksjonen var initiert av italiensk antiterrorpoliti.

Krekar, som er én av de pågrepne, blir anklaget av italiensk antiterrorpoliti for å ha ledet en internettbasert terrororganisasjon med sterke bånd til Den islamske stat (IS).

- Oppleves som mer alvorlig
Italiensk antiterrorpoliti hevdet på en pressekonferanse torsdag formiddag at Krekar og det angivelige terrornettverket hadde mål om å angripe norske parlamentarikere. I skrivende stund er det ingen væpnede politifolk å spore ved inngangspartiet til Stortinget.

- Dette konkretiserer et tema som vi har hørt om før. Jeg kjenner ikke til denne eksakte saken fra Italia, men som en del av trusselvurderingen til PST, har norske parlamentarikere blitt utpekt som mulige mål. Det har ført til at vi har skjerpet sikkerheten på Stortinget de siste årene, sier Stortingspresident Olemic Thommessen (H) til Nettavisen.

- Om PSTs trusselvurderinger er basert på denne saken, kjenner jeg ikke til. Men når man får sånne opplysninger, rykker den vurderingen til PST nærmere og oppleves som mer alvorlig, sier han.

- Ikke engstelig
- Blir du engstelig når det kommer opp angivelige trusler mot norske stortingspolitikere, Thommessen?

- Nei, jeg blir ikke mer engstelig av det. Jeg synes det er viktig ikke å gjøre den typen trussel til større troll enn det de er. Men man påminnes om at det er viktig å ha gode sikkerhetstiltak og at vi ikke blir naive. Vi skal ikke legge oss flate for denne typen grupper som ofte ønsker å skremme og skryte på seg mer planer og initiativ enn de ofte har, sier han.

Som en følge av PSTs tidligere trusselvurderinger, ble det utplassert væpnede polititjenestemenn utenfor Stortinget i en begrenset periode.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (/ NTB scanpix)

- Ikke noe væpnet politi
Per i dag er det ingen væpnede politifolk å spore ved inngangspartiet til Stortinget. Stortingspresidenten sier det har vært en ombygging av inngangspartiet.

- Det regner vi med ivaretar sikkerheten på en like god måte. Vi har like god, og kanskje bedre sikkerhet nå. Vi føler ikke at det er behov for væpnet politi ved inngangspartiet, og det er jeg glad for. Det er viktig at Stortinget framstår som et åpent bygg, sier han.

- Ingen konkrete trusler
PST opplyste på en pressekonferanse torsdag ettermiddag at det etter deres vurdering ikke foreligger noen konkrete trusler mot norske borgere eller interesser.

- Dersom det hadde foreligget konkrete, akutte trusler mot norske borgere ville vi vært gjort kjent med det. Så etter vår vurdering har det ikke vært konkrete trusler, sier politiadvokat Signe Aalling i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på pressekonferansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag