Arbeiderpartiets leder, statsminister Jonas Gahr Støre, sier det er riktig at partiets stortingspresident går av etter pendlerboligsaken.

Etter et møte i Stortinget torsdag, sa Eva Kristin Hansen at hun ville fortsette som stortingspresident.

Senere på dagen åpnet Oslo-politiet etterforskning av pendlerboligsakene, og da trakk Hansen seg.

– Jeg har i kveld fått beskjed av Eva at hun ønsker å trekke seg fra vervet som stortingspresident. Jeg vet at denne saken er vond for henne og at hun er lei seg. Men jeg mener det riktig at hun nå fratrer som stortingspresident, sier Støre.

Saken fortsetter under avstemningen.

– Vi er avhengige av at folk har tillit til våre valgte politikere og til det demokratiske systemet. De ulike sakene om brudd på reglene for pendlerbolig kan bidra til å svekke denne tilliten. Nå er det avgjørende at Stortinget får ryddet opp i både regelverk og enkeltsaker, sier Støre.

Listhaug: – Veldig klokt

Frp-leder Sylvi Listhaug mener det er et smart valg av stortingspresident Eva Kristin Hansen å trekke seg etter politiets etterforskning av pendlersakene

– Det er veldig klokt at hun gjør det, samtidig som jeg skjønner at det er en veldig vanskelig sak for henne. Men her var det ingen vei utenom, sier Listhaug til NTB.

Det sier Frp-lederen kort tid etter at det ble kjent at Eva Kristin Hansen hadde trukket seg.

– Jeg mener det er uholdbart for Stortinget å ha en stortingspresident som er under politietterforskning. Jeg har derfor kontaktet min partileder og parlamentariske leder og orientert om at jeg vil trekke meg som stortingspresident, opplyser Hansen til NTB.

Listhaug forteller videre at Stortinget har et felles mål i tiden fremover – å gjenreise tillit og rydde opp i det rotet og de sakene de dessverre har hatt altfor mange av, sier hun selv.

– Jeg tror nok at det blant vanlige folk ikke hadde blitt akseptert noe annet enn at hun måtte gå, og jeg tror nok at vår gruppe også ville ha kommet til den konklusjonen, sier hun videre.

Melby: – Nødvendig å snu hver stein

– Venstre har, siden saken blitt kjent, vært opptatt av å få alle fakta på bordet og ikke forhåndsdømme, men det er ikke tvil om at det ville blitt svært krevende for en president å lede et arbeid med å rydde opp når hun selv er part i saken, Melby til NTB.

– Det er nå nødvendig at vi snur hver stein for å avdekke om flere har gjort feil. Derfor er det bra at Oslo-politiet har startet en etterforskning av brudd på regelverket om pendlerleiligheter. Vi kan ikke leve med oppfatningen om at det folkevalgte slipper lettere unna regelbrudd enn vanlige folk, sier hun.

Aasrud (Ap): – Et riktig valg

– Jeg føler med Eva Kristin og det tøffe valget hun måtte ta. Men det var et riktig valg, sier Aasrud til NTB.

Eva Kristin Hansen trakk seg torsdag kveld fra vervet som stortingspresident etter at det ble kjent at hun har hatt pendlerbolig i strid med reglene. Politiet har nå åpnet etterforskning av Stortingets flere pendlerbolig-saker.

– Når man kommer under politietterforskning, er det ikke forenlig med å ha et verv som stortingspresident, sier Aasrud.

Mener mener denne saken vil prege Arbeiderpartiet på Stortinget framover.

– Vi er lei oss, sier hun, men understreker at partiet nå gjør hva de kan for å ta vare på Hansen.

– Vi har tilbudt henne den hjelpen hun trenger. Vi skal selvsagt følge opp henne, sier Aasrud.

Arbeiderparti-politikeren sier at det er svært viktig for Stortinget å gjøre en grundig jobb med å rydde opp i pendlerboligsakene. Et eksternt utvalg, Riksrevisjonen og politiet skal alle se på sakene.

– Det er viktig at vi får snudd alle steiner og få et regelverk vi kan forholde oss til uten at det kommer slike saker i framtiden. Det er på ingen måte bra for den tilliten vi som folkevalgte skal ha, at det kommer slike saker ofte, sier Aasrud.

– Håper det kan skape ro

SV-leder Audun Lysbakken sier det var en klok avgjørelse av Hansen å trekke seg som stortingspresident.

– Det er en klok og nødvendig avgjørelse av Eva Kristin Hansen, og jeg håper hennes avgjørelse kan bidra til å skape ro rundt den prosessen som er igangsatt for å rydde opp i forholdene rundt pendlerboliger. Hun skal ha honnør for å sette hensynet til Stortinget og tilliten til de folkevalgte først, sier Lysbakken i en uttalelse sendt til NTB.

– Oppryddingen må nå fortsette. Også det er avgjørende for folks tillit til de folkevalgte. Det er bra at partiene nå er enige om at sakene skal gjennomgås og at regelverket for pendlerboliger skal vurderes på nytt.

– Skikkelig opprydning

– Det er viktig at toppolitikere stilles til ansvar, og at misbruk av privilegier får konsekvenser, sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen.

– Nå må Stortinget få fart på en skikkelig opprydning. Vi må tydeliggjøre regelverket og stramme opp representantordningene, slik at det ikke blir mulig å eie eller disponere ulike boliger i osloområdet privat, samtidig som du får en pendlerbolig finansiert av fellesskapet. Det kan ikke være rom for flere tvilstilfeller, sier Martinussen.