RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra torsdag 10.08 kan du forhåndsstemme ved årets Stortingsvalg.
Fra torsdag 10.08 kan du forhåndsstemme ved årets Stortingsvalg. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Stortingsvalget starter - gi din stemme fra torsdag 10.08

Allerede fra torsdag kan du være med å bestemme hvem som skal styre landet de neste fire årene. For fire år siden stemte tre av ti før selve valgdagen.

Ved stortingsvalget i 2013 var det 855.255 personer som forhåndsstemte. Det var en kraftig økning fra 473.000 forhåndsstemmer i 2005.

- Forhåndsstemming er blitt stadig mer populært. Vet vi hvorfor?

- En viktig grunn er at kommunene legger bedre til rette for forhåndsstemming. Det er for eksempel mulig mange steder å forhåndsstemme på kjøpesentre, trafikk-knutepunkter, i gågater og lignende. Dermed er det blitt lettere og mer tilgjengelig for innbyggerne, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H) til NTB.

Han forteller at kommunene har ansvaret for å annonsere forhåndsstemming, bestemme åpningstider og fortelle innbyggerne hvordan de kan forhåndsstemme.

- I år kan man altså forhåndsstemme fra og med torsdag 10. august til og med fredag 8. september, sier Sanner.

Alle kan forhåndsstemme

- Kan man forhåndsstemme hvor man vil?

- Du kan forhåndsstemme i hvilken som helst kommune, uavhengig av hvor du bor. Det er en fordel, men ikke nødvendig, å ta med valgkortet. Men husk legitimasjon. Og etter fredag 8. september kan du kun stemme der du var folkeregistrert bosatt per 30. juni i år.

- Hvem passer det best for å forhåndsstemme?

- For eksempel hvis du har praktiske utfordringer med å stemme på valgdagen. Tidligere var det nok mange som var på reise under valget, som forhåndsstemte. Men hvis du for eksempel jobber i en annen kommune enn der du bor og er usikker på om tiden strekker til på valgdagen, da bør du vurdere å benytte muligheten til å forhåndsstemme.

Befinner du deg i utlandet kan du forhåndsstemme innen 01. september. Stemmen avgir du ved landets norske ambassade, konsulat eller på Sjømannskirken.

Ingen angrerett

- Kan man angre på en avgitt forhåndsstemme dersom man endrer mening i løpet av valgkampen?

- Nei. Hvis du har forhåndsstemt, så har du stemt. En forhåndsstemme er like viktig og like alvorlig som å stemme på valgdagen.

- Kommer statsråd Sanner selv til å forhåndsstemme i år?

- Jeg vet om mange politikere som forhåndsstemmer. Det er jo greit hvis man skal være i Oslo og ikke i hjemkommunen på valgdagen. For min egen del vet jeg at jeg har god tid valgdagen, for da driver vi ikke valgkamp. Men hadde jeg vært det minste i tvil om jeg ville rekke det, så ville jeg ha forhåndsstemt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere