Gå til sidens hovedinnhold

Stortrives med frilanslivet

Tøyengutten Espen Bråten Kristoffersen (27) har tydeligvis knekt koden for hvordan å lykkes som frilansskuespiller.

DET NORSKE TEATRET: Han sjonglerer mellom to roller på Det Norske Teatret for tiden, unge Kristoffersen. Bakgrunn en fra Romerike Folkehøgskole – selvfølgelig – og sang- og teaterlinja på Bårdar, har tydeligvis vært vellykket for Espen, som stadig må klype seg i armen.

Frilansliv

– Klart jeg må det. Jeg har fått være med på så utrolig mye gøy siden jeg var ferdig på skolen i 2009. Og i disse dager går jeg av scenen som skurken Veder i Brørne Løvehjarte 16.45 og går på 19.45 som rebellen Pertsjik i Spelemann på taket. Høy aktivitet, med andre ord.

Oslogutten er glad for at nynorskkravet ved teateret raust åpner for "eigen klangbotten".

- Jepp, godt det er høyt under taket her!

Espen nyter frilanslivet og mener det skjerper han som skuespiller.

– Vi er mange om jobbene, og må være superskjerpa hele tiden. Det holder meg "våken", og jeg lever godt med uforutsigbarheten. Men hadde noen viftet med en fast ansettelskontrakt – ærrugæær'n, jeg hadde hoppa på!

ARE KALVØ TAR TAK I TIDSBRUKEN VÅR

Standup-drøm

Espen Bråten Kristoffersen startet karrieren på Oslo Nye, der han har vært med på mange oppsetninger.

– Den beste følelsen noen gang var da Kjersti Horn ringte etter audition og tilbød meg en rolle i Spring Awakening. Jeg var 21 år og fikk bruke samme garderobe som de aller største har brukt før meg. Maurstad og co. sitter i veggene der. En helt fantastisk opplevelse. Så ble det Kalenderpikene – veldig gøy! – og jeg skjønte at jeg kanskje har et talent for komikk.

Espen gliser og innrømmer at han har en stor, våt drøm om en standup-karriere en gang.

Lilyhammer

Litt tv-erfaring av det muntre slaget har skuespilleren også fått med seg:

– Jeg har en liten rolle i Lilyhammer denne sesongen. Ingen scene mot Steven van Zandt, altså, men mot Trond Fausa Aurvåg, og det er jaggu meg stort nok! Veldig gøy å oppleve hvordan et så stort og proft sett fungerer.

En tur innom Torsdag Kveld fra Nydalen har Espen også satt stor pris på, og på nyåret går turen til Tromsø for tre måneder som fugleskremselet i Trollmannen fra Oz.

– Og med selveste vinneren av årets Skal vi danse, Agnete Kristin Johnsen som Dorothy, jeg gleder meg!

Espen har vært nordpå før, reist med Riksteateret og spilt land og strand rundt.

– Veldig, veldig gøy. Og jeg må si at Norge er et godt land å være skuespiller i – eller har vært til nå, i hvert fall.

Han blir brått alvorlig når praten dreier mot vår nye regjerings kulturpolitikk.

– Mørkesvart. Jeg liker veldig dårlig det de hittil har presentert. Blant annet synes jeg nedleggelse av Den kulturelle spaserstokk er helt på trynet!

Deilige Tøyen

Espen Bråten Kristoffersen har slått rot på Tøyen, og provoseres av folks fordommer mot bydelen hans.

– Her er det godt å bo. Punktum. Deilig bystemning, folk over alt. Det er selvfølgelig ting å forbedre, men Tøyenløftet kommer til å merkes. Folk her engasjerer seg stadig mer, for egen del har jeg lyst til å gjøre noe på frivillig basis i forhold til barn og teater.

Han smiler godt nå.

– Og når jeg trenger en pause er en tur i Botanisk hage, uavhengig av årstid, som å gå til behandling for noe. Nesten samme nytten gjør en kort tur med banen til Frognerseteren for en tur i skauen og en kopp sjokolade.