RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stortstilte svindelforsøk

Sist oppdatert:
Sikkerhetsselskapet F-Secure har identifisert over 20.000 nettsteder som utgir seg for å være nettstedene til store banker.

«Phishing» er en teknikk som i det store og hele består i å forsøke å få brukere til å oppgi sensitiv informasjon, som kredittkortinformasjon, ved å generere nettsteder som fremstår som pålitelige nettsteder.

Lurer brukere til faske nettsteder
Et klassisk forsøk er å sende en e-post som informerer om at en PayPal- eller Ebay-konto vil bli stengt hvis du ikke oppdaterer informasjonen umiddelbart. En lenke sender deg så til en falsk side, og snapper deretter opp informasjonen som blir tastet inn.

Sikkerhetsselskapet tok et raskt søk på domenenavn som inneholder kjente bankinstitusjoner, samt Ebay, og resultatet var over 20.000 treff som sannsynligvis ble brukt til phinshing.

Citibank-sucks.com
Her er noen eksempler som selskapet har lagt ut på sine nettsider:

citibank-america.com
citibank-credicard.com
citibank-credit-card.com
citibank-credit-cards.com
citibank-account-updating.com
citibank-creditcard.com
citibank-loans.com
citibank-login.com
citibank-online-security.com
citibank-secure.com
citibank-site.com
citibank-sucks.com
citibank-update.com
citibank-updateinfo.com
citibank-updating.com
citibankaccount.com
citibankaccountonline.com
citibankaccounts.com
citibankaccountsonline.com
citibankbank.com

Skeptisk til at adresser kan registreres
Selskapet stiller spørsmålstegn ved hvorfor selskaper som håndterer domeneregistrering tillater at kunder registrerer adresser som åpenbart ikke er legitime, og skriver på sine sider:

«Noen av disse er trolig helt legitime. Andre er sannsynligvis ikke det¿ som citibank-account-updating.com, registrert sist fredag til Ms. Evelyn Musa i Arlington, VA?»

Moralen er som alltid: Oppgi aldri sensitiv informasjon på nettet med mindre du er 100 prosent sikker på at siden er legitim. Får du oppfordring til å taste inn kredittkortinformasjon gjennom en e-post er sjanen svært liten for at dette er en legitim oppfordring.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere