Støtter ikke kommune-tvang

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Fylkeslederne i Arbeiderpartiet støtter ikke nestleder Helga Pedersens forslag om å bruke tvang for å slå sammen kommuner.

09.12.10 06:53

Kun én av 14 av Aps fylkesledere som Klassekampen har snakket med, støtter bruk av tvang. Det er Oppland Arbeiderpartis leder Kjersti Stenseng som gir sin støtte. Fra før har også Oslo Arbeiderpartis leder Jan Bøhler gitt sin støtte til Pedersen.

Debatten fikk ny giv i høst da Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen gikk inn for å bruke tvang for å oppnå kommunesammenslåinger.

Problemstillingen er ikke ny. Temaet har vært diskutert i Ap i mange år. Motstanderne av tvang gikk av med seieren på det siste landsmøtet. Da ble prinsippet om frivillig sammenslåing lagt til grunn i Aps partiprogram.

Men Pedersen har i høst forsøkt å skape omkamp. I regjeringens Soria Moria-erklæring heter det imidlertid at enhver kommunesammenslåing skal være frivillig. Særlig i Senterpartiet er det motstand mot bruk av tvang.

Sp-leder Liv Signe Navarsete sa tidligere i høst at Ap må finne seg andre regjeringspartnere hvis kommuner blir tvunget til å slå seg sammen.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.